Vijesti

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić na ministarskom sastanku zemalja Američko-jadranske povelje (A5) u Splitu

10.11.2021

Delegacija Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, na čelu sа ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, boravila je u Splitu u utorak i srijedu, 9 i 10. novembra 2021. godine, gdje je učestvovala u radu ministarskog sastanka članica Američko-jadranke povelje (A5).

Teme sastanka bile su novi sigurnosni izazovi kao podsticaj za pojačanu odbrambenu saradnju zemalja članica A5 te trajna predanost zemalja članica inicijative A5 pitanjima od interesa za NATO-savez. Članice A5 potpisale su Zajedničku izjavu kojom je izražena snažna podrška nastavku saradnje u svim segmentima o kojima se raspravljalo tokom sastanka.

U radu ministarskog sastanka učestvovao je i zamjenik pomoćnice američkog ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Nathaniel Adler, koji se na marginama sastanka bilateralno susreo i s ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem.

Američko-jadranska povelja je regionalna sigurnosno-odbrambena inicijativa koju su 2003. oformili Albanija, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države u cilju pružanja podrške članicama u pridruživanju evroatlantskim integracijama. Inicijativi je naknadno pristupila Crna Gora te Bosna i Hercegovina. Slovenija, Srbija i Kosovo* na sastancima učestvuju u statusu promatrača.

(*Ova oznaka ne utiče na poziciju ili status i u skladu je sa Rezolucijom 1244/99 Vijeća sigurnosti UN-a i Mišljenju Međunarodnog suda pravde o Kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti).

Ured za odnose s javnošću
Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA