Vijesti

U kasarni OS BiH u Kiseljaku obilježen katolički praznik Martinje

11.11.2021

U prisustvu zamjenika ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mije Krešića, u kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku je, u četvrtak 11. novembra 2021. godine, desetu godinu za redom, obilježen katolički praznik svetog Martina, nebeskog zaštitinika i patrona kapelice i kasarne, u kojoj je smješten 2. pješadijski bataljon 5. pješadijske brigade OS BiH.

Obilježavanje patrona kapelice je otpočelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomenikom brigadiru Hrvatskog vijeća odbrane Mati Lučiću Maturici. Opijelo za umrle i poginule branitelje kod spomen obilježja molio je nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Sveta misa slavljena je u kapelici sv.Martina, a misno slavlje je uz koncelebriranje svećenika Kreševskog i Sutješkog dekanata i vojnih kapelana, predvodio mons. Tomo Vukšić. Uz zamjenika ministra odbrane BiH Krešića, misnom slavlju prisustvovala je i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupština BiH Lidija Bradara, zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH za resurse brigadni general Tomo Kolenda, komandant 4. pješadijske brigade OS BiH brigadir Zdravko Rezo, komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki, komandant 2. bataljona 5. pješadijske brigade OS BiH pukovnik Ilija Miličević te ostali visoki oficiri OS BiH, dužnosnici iz civilnih struktura sa svih nivoa vlasti, predstavnici udruženja poteklih iz Domovinskog rata i pripadnici 2. pješadijskog bataljona.

Svečanost obilježavanja praznika sv. Martina svojim je nastupom uljepšao mješoviti pjevački zbor sastavljen od pripadnika jedinice. Sveti Martin je ostao prepoznatljiv i po tome što je Božja pravila više poštovao od ovozemaljskih. Poruka koja dolazi od svetog Martina, kojeg s pravom nazivaju ocem siromaha, je da sve prolazi, a ostaju samo dobra djela. Mons. Vukšić je u svojoj propovijedi naglasio da i nama ljudima koji živimo u ovim vremenima Sveti Martin treba poslužiti kao primjer i uzor. 

Ured za odnose s javnošću
Tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA