Vijesti

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić primio ministra odbrane Republike Hrvatske Marija Banožića u službenu posjetu

30.11.2021

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, sa zamjenicima Mijom Krešićem i Mirkom Okolićem, u utorak, 30. novembra 2021. godine u službenu je posjetu primio ministra odbrane Republike Hrvatske Marija Banožića sa saradnicima.

Video prilog: https://www.youtube.com/watch?v=67lKd3K_0cQ

Sastanku su prisustvovali i pomoćnici ministra odbrane BiH Zoran Šajinović i Dženan Redžo, komandant Komande za podršku Oružanih snaga BiH generalmajor Marko Stojčić, šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić i komandant Komande za obuku i doktrinu OS BiH brigadir Slaven Blavicki, a u hrvatskoj delegaciji bili su i ambasador Republike Hrvatske u BiH Nj.E. Ivan Sabolić, sа vojnim atašeom RH u BiH brigadirom Davorom Kiraljom, direktorica Uprave za odbrambenu politiku Ministarstva odbrane RH Dunja Bujan-Šujster te ostali predstavnici ministarstava odbrane dvaju zemalja.

Na sastanku je istaknuto obostrano zadovoljstvo izvrsnom saradnjom ministarstava odbrane i oružanih snaga obje zemlje. Ministar Podžić je posebno izrazio zahvalnost za podršku Republike Hrvatske u školovanju vojnih kadrova te pomoći u gašenjima požara tokom ove ljetne sezone.

Ministar Banožić je potvrdio stav Vlade RH da podržava suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine, kao i razgovore o izmjenama izbornog zakona, te izrazio zabrinutost zbog zastoja u radu institucija vlasti BiH.

„Hrvatska svesrdno podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom euroatlantskom putu, i na raspolaganju smo podijeliti svoje znanje i iskustvo kako bismo pomogli BiH da postane punopravna članica Europske unije i NATO-saveza“, rekao je ministar Banožić. „Kao prijateljske susjedne zemlje suočavamo se sa istim prijetnjama i svaka saradnja na polju odgovora na te prijetnje na obostranu je korist.“

„Zahvalni smo Hrvatskoj što u relevantnim međunarodnim forumima podržava pristupanje BiH euroatlantskim integracijama“, rekao je ministar Podžić. „Spremni smo raditi na daljнјem unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje, u interesu obiju država, svih naroda i građana, ali i kao zalog za regionalnu sigurnost i stabilnost.“

Na kraju sastanka, hrvatski ministar odbrane је svojim domaćinima čestitao predstojeći Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, te se uputio u posjetu Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) na Butmiru, gdje je održao izlaganje na temu uloge Republike Hrvatske u NATO-u i EU.  

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

12 FOTO GALERIJA