Vijesti

Državna ministrica u Ministarstvu odbrane Velike Britanije baronesa Annabel Goldie DL u posjeti Ministarstvu odbrane BiH

1.12.2021

Ministar odbrane BiH dr. Sifet Podžić sa saradnicima razgovarao je 1. decembra 2021. godine sa državnom ministricom u Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, baronesom Annabel Goldie DL koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. U pratnji baronese Goldie bio je i ambasador Velike Britanije u BiH, Nј.E. Matthew Field, S. Gregory, lični sekretar baronese Goldie, kao i pukovnik Andrew Tait Scots, vojni ataše Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini

Ministar je ovom prilikom izrazio dobrodošlicu baronesi Goldie, zahvalio se na ukazanoj časti od strane ove visoke gošće da svojim prisustvom uveliča ceremoniju obilježavanja izuzetno važnog događaja – Dana OS BiH, za sve pripadnike MO i OS BiH, ali i za sve građane i narode u našoj zemlji.

On je, također, istakao da je Ujedinjeno Kraljevstvo jedan od strateških partnera Bosni i Hercegovini i posebno njenim odbrambenim institucijama.

Na sastanku su gosti upoznati sa trenutnim aktivnostima MO i OS BiH, a razgovaralo se i o stepenu implementacije aktivnosti iz „Programa reformi, saradnji sa NATO-om, aktivnostima vezanim za rješavanje viškova naoružanja i municije, aktivnostima deminiranja, kao i o drugim važnim temama za resor odbrane.

Ministar Podžić je tokom razgovora naglasio da ovo ministarstvo i Oružane snage BiH uprkos evidentnim poteškoćama uzrokovanim pandemijom COVID 19, nedostatkom finansijskih sredstava u budžetu za odbranu i ukupnim političkim ambijentom u državi, uspijevaju realizirati svoje obaveze iz reformske agende, ali i sve druge misije i zadatke koje se pred njih postavljaju.

U razgovorima je naglašena izuzetna bilateralna vojna saradnja između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva u okviru koje Ministarstvo odbrane ove zemlje pruža pomoć i podršku brojnim aktivnostima i projektima Oružanh snaga BiH.

Ministar Podžić se baronesi Goldie posebno zahvalio na podršci i pomoći u oblasti edukacije i školovanja naših pripadnika na vojnim učilištima vojske Ujedinjenog Kraljevstva, na pomoći u implementaciji otvaranja vojnih ambulanti i razvoja sanitetske službe OS BiH, na uspostavi Centra za obuku za operacije podrške miru – PSOTC OS BiH, kao i na uspostavi i razvoju projekta prijema mladih oficira iz civilstva u Oružane snage BiH.

Nezaobilazna je uloga i podrška Vlade Velike Britanije u implementaciji Rezolucije Vijeća sigurnosti 1325 „Žene, mir i sigurnost“, gdje je uz podršku ove zemlje održano niz događaja u MO i OS BiH vezanih za ovu temu, a u program obuke našeg Centra za obuku za operacije podrške miru uvršteno je nekoliko tema koje promoviraju ovu oblast.

Uz pomoć i podršku Velike Britanije, Centar za borbenu obuku OS BiH na Manjači je krajem prošlog mjeseca dobio sofisticiranu inovativnu opremu poput automatiziranih meta za bojevo gađanje, vježbovnog mobilnog sela za urbanu borbu, a danas je baronesa Goldie Oružanim snagama BiH uručila još jednu vrijednu donaciju sportske opreme koja će biti korištena na međunarodnim sportskim takmičenjima na kojima učestvuju naši pripadnici.

Baronesa Goldie se zahvalila ministru Podžiću na prijemu i korisnim informacijama vezanim za aktivnosti MO i OS BiH, te još jednom naglasila podršku Vlade UK suverenitetu, teritorijalnom integritetu i euroatlanskom putu naše zemlje.

Baronesa Goldie je, također, naglasila opredijeljenost vlade ove zemlje da nastavi sa započetim programima pomoći i podrške našoj instituciji, te da otvori i druge vidove saradnje značajne za reformske procese u institucijama odbrane BiH. Također je izrazila nadu i očekivanja da će svi akteri u BiH poduzeti potrebne korake što bi dovelo do većeg međusobnog razumijevanja i stvaranja unutrašnjeg balansa i nastavka normalnog funkcioniranja svih institucija u državi. 

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

8 FOTO GALERIJA