Vijesti

Generalpukovnik Senad Mašović primio u nastupnu posjetu brigadnu generalicu Pamelu McGahu

13.1.2022

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović sa saradnicima, 13. januara 2022. godine, primio je u nastupnu posjetu novu komandanticu NATO Štaba Sarajevo brigadnu generalicu Pamelu McGahu.

General Mašović je zaželio dobrodošlicu generalici McGahi na novoj dužnosti, te istakao kako Oružane snage BiH i NATO Štab Sarajevo imaju višegodišnju uspješnu saradnju, koja je na veoma visokom nivou.

Također, upoznao je generalicu McGahu o aktuelnom stanju, težišnim aktivnostima i operacijama OS BiH u zemlji i inostranstvu, kao i ključnim aktivnostima i planovima za ovu godinu. Između ostalog, prezentovao je i rezultate OS BiH u obuci i izvođenju vježbi, čime OS BiH podižu svoj nivo interoperabilnosti sa NATO standardima i procedurama te poboljšavaju kvalitet obuke, s ciljem dostizanja pune interoperabilnosti i sposobnosti OS BiH za učešće u budućim NATO vođenim operacijama.

Generalica McGaha je upoznala generala Mašovića sa prioritetima svog budućeg angažmana, te naglasila čvrstu opredijeljenost NATO Štaba Sarajevo nastavku pružanja pomoći i podrške aktivnostima Oružanih snaga BiH i izvršenja zakonom definisane misije i zadataka, kao i nastavku podrške BiH ka punopravnom članstvu u euroatlantske integracije.

Tokom razgovora zajednički je izraženo uvjerenje da će saradnja NATO Štaba Sarajevo sa Oružanim snagama BiH i dalje biti uspješna i nastavljena za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.   

Susretu je prisustvovao i šef kabineta Načelnika ZŠ OS BiH brigadir Dževad Aščić.

Info – ZŠ OS BiH