Vijesti

Potpisan Plan saradnje između MO BiH i Misije OSCE u Bosni i Hercegovini

14.4.2014

U Ministarstvu odbrane BiH je 14. 04. 2014. godine potpisan Plan saradnje između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Misije OSCE u Bosni i Hercegovini.

Plan saradnje su potpisali pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju, gospodin Zoran Šajinović, u ime Ministarstva odbrane i šef Odjela za sigurnosnu saradnju u Misiji OSCE u BiH, brigadni general u penziji, Harald Quiel.

Provedba Plana saradnje podržava nastavak implementacije preuzetih međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine po pitanju odbrane u okviru vojnopolitičke dimenzije OSCE-a i izraz je kontinuiteta  dugogodišnje uspješne saradnje između ove dvije institucije, temeljene na potpisanom Sporazumu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i OSCE-a u oblasti odbrane i sigurnosti.

Plan saradnje obuhvaća 25 projektnih aktivnosti na kojima strane aktivno sarađuju u ovoj godini, što uključuje edukaciju osoblja Ministarstva odbrane i pripadnika Oružanih snaga BiH u oblasti implementacije sigurnosne politike, unaprijeđenje sigurnosnih i tehničkih uvjeta skladištenja, te rješavanja viškova naoružanja i municije kao i implementaciju vojno-političkih obaveza proisteklih iz međunarodnih sporazuma, rezolucija i konvencija.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685
e-mail: info@mod.gov.ba