Ured pravoslavnog dušebrižništva

U pohode Svetinjama Rusije

23.9.2010

U saradnji sa Dobročinstvom-pokloničkom agencijom Srpske pravoslavne crkve, Pravoslavno dušebrižništvo Ministarstva odbrane BiH je, u periodu od 26. avgusta do 04. septembra 2010. godine, realizovalo studijsko-pokloničko putovanje u Rusiju.

U saradnji sa Dobročinstvom-pokloničkom agencijom Srpske pravoslavne crkve, Pravoslavno dušebrižništvo Ministarstva odbrane BiH je, u periodu od 26. avgusta do 04. septembra 2010. godine, realizovalo studijsko-pokloničko putovanje u Rusiju.
Delegaciju, koja je predstavljala institucije odbrane BiH, predvodio je jerej Slađan Vlajić, nastojatelj Pravoslavnog dušebrižništva.
Delegaciju su sačinjavali vojni sveštenici iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, jereji Aleksandar Crnogorac, Borislav Đuričić i Dragan Šućur.

O bogatstvu i ljepotama najveće pravoslavne zemlje, najbolje svjedoče njena duhovna bogatstva i ljepote njenih hramova i manastira.
Tokom desetodnevnog boravka na prostorima oko ruske prestonice-Moskve, vojni sveštenici su molitve za dobro svih srpskih vojnika uznijeli na svetim mjestima kao što su: Divjejevski manastir Sv. Serafima Sarovskog, Trojice-Sergijeva Lavra, Optina pustinja, moskovski manastiri (Danilovski-sjedište ruskog Patrijarha, Novodevički, Pokrovski i Donski) i hramovi (Hrista Spasa i Vasilija Blaženog), hramovi Kremlja (Blagoveštenski i Arhangelski), hramovi grada Vladimira (Uspenski i Dimitrijevski sabor)…
Tragovi teškog vremena, koje je haralo dušama pravoslavnog ruskog naroda tokom HH vijeka i koje je nanijelo mnogo zla Crkvi i vjernom narodu, vidljivi su na mnogim hramovima i svetinjama.

Nekoliko velelepnih hramova još uvijek nisu vraćeni crkvi i koriste se kao muzeji (Liturgija se u nekima od njih služi samo jednom godišnje), ali i kao takvi, oni privlače veliki broj vjernih, koji se samo na tim mjestima mogu pokloniti velikim svetinjama kao što je čudotvorna ikona Bogorodice-Vladimirska, ili kao što je remek djelo A.Rubljova-ikona Svete Trojice (Tretjakovska galerija)…
Obilazak muzeja Oružane palate, svjedoči o raskoši i bogatstvu ruskih vladara kroz vijekove, koji su materijalnim dobrima darivali Crkvu, a u zajednici sa Crkvom sticali duhovni i molitveni mir i bogatstvo.
Vrhunac ovakvih putovanja, svakako predstavljaju trenuci kada se vjerni narod sa nadom u srcu poklanja moštima velikih ruskih, pravoslavnih svetitelja, kao što su: Sveti Serafim Sarovski, Sveti Sergije Radonješki, Sveti Petar i Fevronija, prepodobna Matrona i mnogi, mnogi drugi…
Pomenimo ovdje i prijem kod vladike Antonija u Podvorju Srpske pravoslavne crkve, gdje se po ko zna koji put osjetila bratska i očinska ljubav i briga blagočestivih arhijereja za svoj vjerni narod.

Vraćajući se sa ovog predivnog putovanja, vojni sveštenici su izrazili želju da se ovo pokloničko putovanje uvrsti u Plan rada Pravoslavnog dušebrižništva, te da se što većem broju pravoslavnih vjernika-pripadnika MO i OS BiH omogući da dožive ljepotu, sjaj i duhovnost Ruske pravoslavne crkve, koja je sa svojom dragocjenom prestonicom (koju sa pravom nazivaju Treći Rim) sačuvala pravoslavnu vjeru Hristovu kroz vijekove, i onda dok su drugi pravoslavni narodi, poput našeg-srpskog, bili porobljeni i kada im je uskraćivano pravo na pravoslavno ispovijedanje vjere.
Neka dragi Gospod podari blagostanje svim pravoslavnim narodima i mir svim narodima u svijetu!
O Maloj Gospojini, 2010. ljeta Gospodnjeg

Nastojatelj
jerej Slađan Vlajić