Ured pravoslavnog dušebrižništva

Poklonička putovanja u manastire Hilandar i Ostrog

12.10.2010

U drugoj polovini septembra 2010. godine srpski vojnici u Oružanim snagama BiH realizovali su dva poklonička putovanja.

U drugoj polovini septembra 2010. godine srpski vojnici u Oružanim snagama BiH realizovali su dva poklonička putovanja.

Osma grupa poklonika (35 pravoslavnih vjernika) boravila je u gostima kod hilandarske obitelji i nastavila četverogodišnju tradiciju posjeta ovoj velikoj svetinji.
Uhodanim stazama poklonici su sabirali duhovne plodove molitvene radosti i upijali neizreciva bogatstva Božije blagodati na samim njenim izvorištima, istovremeno učeći o bogatstvu i ljepoti istorije i tradicije svog pravoslavnog roda.
Uspomene na vrijeme provedeno na Svetoj Gori, u Grčkoj i u Srbiji, poslužiće svima kao snažan motiv za dalje duhovno razvijanje u okrilju svoje Crkve.



Obilazak svetih mjesta u Crnoj Gori i Hercegovini po peti put je organizovan od strane Pravoslavnog dušebrižništva, a na istom je učestvovalo 49 pravoslavnih vjernika - pripadnika MO i OS BiH.
Manastiri Ostrog, Piva, Ždrebaonik, Dajbabe, Tvrdoš i Žitomislić, te crkva Gračanica (hercegovačka) su ugostili vojnike vjernike.
Želju vjerujućih da se poklone i pomole pored velikih svetinja, nisu mogli da spriječe ni izrazito loši vremenski uslovi (kiša i hladnoća) koji su pratili poklonike tokom njihovog puta.
Najupečatljivije utiske, orošeni iskrenim suzama pokajanja, mnogi su ponijeli sa molitvenog poklonjenja ostroškom svetioniku - Svetom Vasiliju, te sa molitvenog zajedničarenja tokom arhijerejske liturgije koju je predvodio iguman ostroškog manastira, preosvećeni vladika Jovan, kojem su sasluživali i vojni sveštenici, jereji Dragan Šućur, Aleksandar Crnogorac i Slađan Vlajić.

Neka ova dušekorisna putovanja budu samo jedan dio dragocjenog mozaika, koji svojim hodočašćima strpljivo sklapaju mnogobrojni vjerujući pripadnici OS BiH iz reda srpskog naroda.


Pravoslavno dušebrižništvo MO BiH