Ured pravoslavnog dušebrižništva

Predavanje vladike Atanasija u kasarni ''Bilećki borci''

31.12.2010

U kasarni „Bilećki borci“ imali smo veliko zadovoljstvo i čast da nam je, poslije Svete Liturgije, u posjetu 21.12.2010. godine došao vladika Atanasije. Vladiku su dočekali komadant kasarne Milorad Krajšumović i ostali oficiri i vojnici.

U kasarni „Bilećki borci“ imali smo veliko zadovoljstvo i čast da nam je, poslije Svete Liturgije, u posjetu 21.12.2010. godine došao vladika Atanasije. Vladiku su dočekali komadant kasarne Milorad Krajšumović i ostali oficiri i vojnici. Vladika je obišao Komandu, razgovarao sa vojnicima i pričao svoja iskustva iz vojske. Nakon toga uslijedilo je predavanje na temu: ‘’Čovjek-bogoliko biće’’

Vladika je govorio o čovjeku kao biću radosti, koje je Bog stvorio sa velikim potencijalima. Bog je stvorio čovjeka da podijeli radost sa njim, stvorio ga je slobodnog kao biće koje može da bira, ali i koje mora imati odgovornost za svoje postupke. Ništa samo za sebe nije apsulutno dovoljno. Čovjek treba da ponese odgovornost za svoj izbor. Kada je Hristos došao na zemlju rekao je: „Ko hoće…“, jer nema prisile, ali zato ima odgovornosti. Svako od nas ima odgovornost prema sebi, prema drugome čovjeku, ali i prema cijeloj tvorevini. Zato je Hristos i dao dvije zapovijesti koje konstituišu čovjeka, a to je ljubav prema Bogu i prema bližnjima.

Čovjek je neopozivo bogočežnjiv i više je ono što će biti nego ono što je sada. Čovjek je biće trezveno, biće koje istražuje, jer ne treba bježati od novoga, ali treba paziti šta se bira. Svaki čovjek nosi u sebi i raj i pakao i važno je šta će izabrati. Nema nesposobnog čovjeka, ne računajući bolest. Nemojmo nikada podcjenjivati čovjeka, jer je čovjek biće darova.
Nema nebeskog života, ako nema života ovdje, to je radost življenja. Zato je ovaj život blagosloven i zato je zemlja blagoslovena, uvijek ima rješenja i spasenja. Zato je bitno pokajanje kao istinska promjena. Čovjek treba da bude častan prije svega pred sobom. Zato je naša odgovornost velika. „Savjest je odgovornost prema samome sebi“. Neopoziv je poziv upućen čovjeku od Boga i čovjek treba u sebi osluškivati i razvijati tu bogolikost. Četiri su elementa koji konstituišu čovjeka: bogolikost, razum, sloboda i ljubav. Čovjek je biće bogoliko na početku i bogočežnjivo na kraju.
Na kraju predavanja vladika je pozvao vojnike da čuvaju čast i obraz i da uvijek budu, kao što je to govorio patrijarh Pavle, ljudi.
Slava Bogu i hvala vladici Atanasiju na ovome daru!

Bataljonski sveštenik
jerej Siniša Šarenac