Ured pravoslavnog dušebrižništva

Osvećenje bogoslužbenog prostora u kasarni ''Kozara'' u Banjaluci

5.5.2011

Povodom obilježavanja najvećeg hrišćanskog praznika - Vaskrsa, u banjalučkoj kasarni ''Kozara'' je 28.04.2011. godine izvršeno osvećenje novoformiranog bogoslužbenog prostora, a potom je upriličen Vaskršnji prijem i slavski ručak za sve učesnike ove aktivnosti.

Povodom obilježavanja najvećeg hrišćanskog praznika - Vaskrsa, u banjalučkoj kasarni ''Kozara'' je 28.04.2011. godine izvršeno osvećenje novoformiranog bogoslužbenog prostora, a potom je upriličen Vaskršnji prijem i slavski ručak za sve učesnike ove aktivnosti.
Osvećenje je izvršio nadležni vojni episkop G. Vasilije (Kačavenda), koji je pozdravljajući svu blagočestivu i hristoljubivu vojsku i čestitajući svima onim koji su dali svoj skromni doprinos na uređenju ovog hrama istakao ''da smo osvještavši ovaj prostor u kasarni stvorili mjesto, koje je od sada sveto i gdje će mnogi duši svojoj tražiti lijeka i utjehe i gdje će dušu svoju hraniti istinama vjere naše pravoslavne''.

Obraćajući se okupljenim vjernicima, vladika Vasilije je iskoristio priliku da se posebno zahvali kumu ove svečanosti, generalu VRS, Novici Simiću, na cjelokupnom njegovom doprinosu.

Vladika Vasilije je još istakao da ''posvećujući ovu crkvu Novomučenicima jasenovačkim, podsjećamo se da je život u hrišćanstvu, život uvijek na Golgoti i izložen stradanjima, ali ako imamo snagu vjere, te jedinstvo misli, duha i akcije, onda nema te sile koja nam može nanijeti neko zlo, i ako je Bog sa nama, onda je svekoliko dobro sa nama i onda imamo čvrst oslonac i stub za koji ćemo se držati i koji ćemo podupirati da se nikada ne razori''.

Pored zamjenika ministra odbrane, gospodina Živka Marjanca, ovoj aktivnosti su prisustvovali svi srpski generali, na čelu sa načelnikom ZŠ OS BiH, general-pukovnikom Miladinom Milojčićem, skoro svi brigadiri iz reda srpskog naroda, veliki broj pravoslavnih vjernika-pripadnika OS BiH koji službuju u banjalučkoj kasarni, kao i u ostalim kasarnama u BiH, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, te predstavnici vlasti sa republičkog i lokalnog nivoa.
Potrebno je istaći da je tokom ove aktivnosti upriličena i podjela gramata svim učesnicima prvog pokloničkog putovanja u Svetu Zemlju.

Na kraju, ostaje samo da se, ispred Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva i svih vojnih sveštenika, zahvalimo svim blagovjernim Srbima, koji uzeše učešća u ovoj svečanoj aktivnosti i da ih pozovemo da u budućnosti, ulazeći u ovaj novoosveštani Božiji dom, uznose molitve svoje za spas svih nas, kao i za blaženi pokoj Novomučenika jasenovačkih i svih vojnika i vojskovođa srpskih, koji živote svoje položiše za odbranu vjere i otačastva!

O Vaskrsu, ljeta Gospodnjeg 2011-og
Nastojatelj Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva
jerej Slađan Vlajić