Ured pravoslavnog dušebrižništva

Posjeta delegacije Međureligijskog vijeća BiH Carigradu

8.6.2011

Međureligijsko vijeće BiH, u saradnji sa fondacijom Bosna Sema, organizovalo je trodnevnu posjetu predstavnika Crkava i vjerskih zajednica Carigradu.

Međureligijsko vijeće BiH, u saradnji sa fondacijom Bosna Sema, organizovalo je trodnevnu posjetu predstavnika Crkava i vjerskih zajednica Carigradu.
Po blagoslovu Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog gospodina Vasilija, predstavnik institucija odbrane BiH u okviru delegacije Međureligijskog vijeća BiH, koja je obavila predmetnu posjetu, bio je nastojatelj Pravoslavnog dušebrižništva, jerej Slađan Vlajić.

U toku ove aktivnosti, čiji je cilj bio promocija dijaloga i boljeg međureligijskog i međuetničkog razumijevanja, delegacija je posjetila niz značajnih kulturno-istorijskih, obrazovnih, medijskih, vjerskih i javnih ustanova na području današnjeg Carigrada.
Prvog dana boravka u ovom prelijepom gradu, kojeg su od davnina sa pravom nazivali ''Drugim Rimom'', delegacija je obišla impozantni rezervoar za vodu, izgrađen u danima osnivanja grada, koji je mogao zadovoljiti potrebe za pitkom vodom u slučaju dugotrajne opsade.

Nakon toga uslijedio je izuzetno dragocjen obilazak crkve Svete Sofije (izgrađena za vrijeme cara Justinijana u 6. vijeku), koja je po osvajanju od strane muslimana u 15. vijeku pretvorena u džamiju, da bi u prošlom vijeku dobila status muzeja, koji svakodnevno posjećuje veoma veliki broj turista iz cijelog svijeta. Boravak u ovoj velelepnoj građevini nekima je poslužio da se sa sjetom prisjete vremena kada se unutar kupola i svodova ove pravoslavne svetinje čuo glas molitve i pojanja, kada su u nju ulazili carevi i patrijarsi, kada su u njoj Arhijereji zasjedali na Saborima… Veličanstveni mozaik Presvete Bogorodice, te freske arhanđela i svetitelja, koje se probijaju ispod naknadno nanesenih ornamenata u istočnjačkom stilu, ulivaju nam nadu u Vaskrsenje ove pravoslavne ''ljepotice'' među crkvama.

Posle kraće pauze, članovi delegacije (pravoslavni, katolici i muslimani) obišli su Topkapi muzej (nekada sjedište otomanskih sultana), te Univerzitet Fatih, modernu, privatnu visokoškolsku instituciju, na kojoj se školuje više od 11. 000 studenata, od kojih je oko 700 iz inostranstva.
Popodne je ispunjeno opuštajućim obilaskom akvarijuma, bogatog raznovrsnim vrstama podvodne flore i faune, te posjetom jednom od najtiražnijih dnevnih listova u Turskoj („Zaman“).
Drugi dan boravka u ''prestonici sv. Cara Konstantina'', započeo je obilaskom atraktivnog Miniaturk muzeja, gdje je na mjestu nekadašnje deponije izgrađen interesantno osmišljen muzejski projekat, na kojem su zastupljeni modeli poznatih arhitektonskih ostvarenja sa teritorije bivše Otomanske imperije (uključujući i velelepne građevine koje potiču daleko prije tog perioda). Zanimljivo je primijetiti izložen model mostarskog Starog mosta.

Uslijedila je posjeta fondaciji Kadip, koja između ostalih promoviše neke od ideja poznatog turskog filozofa i borca za ljudska prava i dijalog, Fejtulaha Gjulena.
Popodnevni obilazak uzvišenja Čamlidža, sa koga se pruža predivan pogled na evropski dio Carigrada, prethodio je tradicionalnom ručku u starom jezgru grada i posjeti jednoj od vodećih turskih televizijskih stanica.
Poslednji dan boravka na ovim prostorima, delegacija je započela posjetom sjedištu Vaseljenskog Patrijarha, gdje su prisustvovali Liturgijskom sabranju, koje je bilo u toku. Uslijedila je vožnja brodom po Bosforu, predah u pristaništu sa tradicionalnim sendvičom od ribe tek ulovljene i spremljene na jednoj od lađica, koje se ljuljuškaju na talasima, i obilazak Egipatskog bazara.
Popodnevni sati su bili ispunjeni obilaskom poznatog gradskog trga Taksim i šetnjom jednom od centralnih gradskih ulica, posjetom pravoslavnom hramu Svete Trojice i katoličkoj crkvi Sv. Ante, te prijem kod sirijskog (katoličkog) mitropolita, koji je član Međureligijskog vijeća u Turskoj.

Na kraju dana realizovan je i obilazak poznate Plave džamije i večera u tradicionalnom turskom restoranu.
Ovom prilikom posebno ističemo izuzetno zalaganje i gostoprimstvo predstavnika Bosna Sema fondacije i predstavnika Međureligijskog vijeća BiH, a od neprocjenjive vrijednosti je druženje i razmjena iskustava između predstavnika Crkava i vjerskih zajednica iz BiH, što nas posebno raduje i uliva nadu u mogućnost iskrenog i vrijednog dijaloga i saradnje.

Ured pravoslavnog dušebrižništva