Ured pravoslavnog dušebrižništva

VOJNI SVEŠTENICI U TREBINjU

22.7.2011

U periodu od 18. do 20. jula 2011. godine sveštenici koji službu vrše u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, okupili su se u Trebinju, radi realizacije pastirsko-liturgijskih priprema.

U periodu od 18. do 20. jula 2011. godine sveštenici koji službu vrše u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, okupili su se u Trebinju, radi realizacije pastirsko-liturgijskih priprema. Tokom ova tri dana oni su razmijenili iskustva iz oblasti svog djelovanja u kasarnama u kojima službuju, a prije svega imajući u vidu duhovničke i pastirske potrebe vjernih vojnika, te činioce značajne za organizaciju redovnih bogosluženja za vojnike.

Poseban značaj ovog okupljanja ogleda se i u vremenu koje je vojnim sveštenicima posvetio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački, vladika Atanasije.
Svojim izuzetno nadahnutim predavanjem i uputstvima, blagočestivi vladika Atanasije je okupljenim sveštenicima ulio snagu i vjeru u ispravnost i značaj njihovog pastirskog djelovanja među uniformisanim vjernicima i onima koji tragaju za spasenjem.
Veče ispunjeno ohrabrujućim i poticajnim riječima vladike Atanasija, unutar zidina manastira Dobrićevo na obalama Bilećkog jezera, završeno je zajedničkom trpezom ljubavi i zaključkom da je organizacija ovakvih susreta i savjetovanja sveštenika sa svojim vladikama i duhovnim ocima nasušna potreba, veliko bogatstvo i izvor nepresušne inspiracije.

Sljedeći dan ispunjen je posjetom dubrovačkom arhijerejskom namjesništvu, gradu Dubrovniku i okolini. Tom prilikom vojni sveštenici su razmijenili iskustva sa tamošnjim klirom i upoznali iste sa svojom misijom i rezultatima rada.

Ispraćeni trajnim vrijednostima i čarobnom ljepotom grada Trebinja, Istočne Hercegovine i crkava i manastira Eparhije zahumsko-hercegovačke, vojni sveštenici se vraćaju u svoje komande i jedinice, opredijeljeni da još energičnije i još postojanije šire vjeru Hristovu i mir i ljubav među svim vojnicima Oružanih snaga BiH.

jerej Slađan Vlajić