Ured pravoslavnog dušebrižništva

Intervju nastojatelja Pravoslavnog dušebrižništva, jereja Slađana Vlajića za Srpsku novinsku agenciju-SRNA, dana 30.01.2012. godine

30.1.2012

Intervju nastojatelja Pravoslavnog dušebrižništva, jereja Slađana Vlajića za Srpsku novinsku agenciju-SRNA, dana 30.01.2012. godine

VJERSKA PRAVA U VELIKOM DIJELU ISPOŠTOVANA


SARAJEVO, 30. JANUARA /SRNA/ - Nastojatelj Pravoslavnog dušebrižništva u Ministarstvu odbrane /MO/ BiH jerej Slađan Vlajić istakao je da su prava svih vjernika u tom ministarstvu i Oružanim snagama /OS/ BiH u velikom dijelu ispoštovana, navodeći da rukovodeći i komandni kadar ulaže velike napore da bi vjernici imali što povoljnije uslove za ispoljavanje vjere.

Jerej Vlajić je u intervjuu „Srni“ naglasio da se i Pravoslavno dušebrižništvo i vojni sveštenici trude da svojim aktivnostima doprinesu stvaranju što povoljnijih uslova za ostvarivanje svih vjerska prava i sloboda pravoslavnih vjernika - pripadnika Ministarstva odbrane i OS BiH.

Napominjući da ministar odbrane BiH svakog mjeseca svojom odlukom reguliše mogućnost prisustva bogosluženjima, jerej Vlajić ističe da je na taj način svim pravoslavnim vjernicima omogućeno da odsustvuju sa svog radnog mjesta i odu u hramove Srpske pravoslavne crkve /SPC/, u kojima vojni sveštenici redovno obavljaju bogosluženje.

Vojni sveštenici redovno realizuju predavanja i projekcije filmova o temama koje se odnose na vjeru, etiku, ali i na istoriju i tradiciju srpskog naroda, obavljaju duhovne razgovore sa svim onim koji izraze potrebu da tegobe življenja u današnjem svijetu podijele sa svojim duhovnikom, vrše distribuciju tekstova, knjiga i časopisa sa vjerskim sadržajima, organizuju poklonička putovanja i posjete crkvama i manastirima, na kojima vjernici mogu da se, na samim izvorištima spasenja, susretnu sa svim onim blagodatima, koje nam nudi pravoslavna vjera.

Među brojnim aktivnostima Pravoslavnog dušebrižništva njen nastojatelj ističe i humanitarni rad, poučavanje i nadgradnju o vjeri i u vjeri, obilježavanje značajnih vjerskih praznika, kao i datuma iz istorije srpskog naroda, kao što su pomeni i parastosi vojskovođama i vojnicima stradalim za odbranu vjere i otadžbine.

Jerej Vlajić napominje da su vojni sveštenici svakodnevno u kontaktu sa svojom pastvom, naglašavajući da njihove aktivnosti garantuju da će svi oni koji izraze želju da se približe Bogu i koji požele da, živeći prema Božijim propisima, postanu bolji ljudi, zaista naići na sveštenika, duhovnika, koji će na ispravan i bogougodan način da usmjeri njihove težnje i nastojanja.

On je za sljedeću sedmicu u Sarajevu najavio 23. Međunarodnu konferencijU šefova vojnih vjerskih službi o temi "Vjerski lideri kao graditelji mira", čiji je cilj je da pokaže sve pozitivne primjere u BiH, kada je riječ o poslijeratnom pomirenju i izgradnji i učvršćavanju mira na ovim prostorima.

"Predstavnici Vjerske službe u Ministarstvu odbrane i OS BiH jedan su od takvih svijetlih primjera, koji svojim djelovanjem doprinose stvaranju uslova za bolji i mirniji život budućih generacija", ističe jerej Vlajić i dodaje:

"Ukoliko svako ko sebe naziva slugom i tumačem Božijih zakona dosljedno, iskreno i sa ljubavlju prema Bogu i ljudima radi svoj posao kao vjerski službenik, onda je opravdan i optimizam da će doći do praštanja, pomirenja i uvažavanja među svim ljudima, koji u BiH žive jedni pored drugih. Moramo vjerovati i nadati se da u svima postoji dovoljno snage i mudrosti da prepoznaju 'blage poruke blagog Gospoda', kojima nas uči da praštamo i da volimo".

Radom Pravoslavnog dušebrižništva u Ministarstvu odbrane BiH rukovodi nadležni arhijerej Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, koga je na tu dužnost odredio Sveti arhijerejski sinod SPC.

U okviru sistema odbrane BiH nastojatelj Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva i vojni sveštenici u komandama i jedinicama OS BiH nalaze se u lancu komandovanja i odlučivanja, u svojstvu savjetnika svojim pretpostavljenim. Trenutno SPC ima 12 angažovanih sveštenika u Ministarstvu odbrane i OS BiH.