Ured pravoslavnog dušebrižništva

Okupljanje pravoslavnih hadžija

22.5.2012

Hram sv.Arhangela Mihaila (Stara crkva na Baščaršiji) je ugostio pedesetak pravoslavnih vjernika-pripadnike MO i OS BiH, koji su učestvovali u pokloničkom putovanju u Svetu Zemlju u 2011. godini.

Hram sv.Arhangela Mihaila (Stara crkva na Baščaršiji) je ugostio pedesetak pravoslavnih vjernika-pripadnike MO i OS BiH, koji su učestvovali u pokloničkom putovanju u Svetu Zemlju u 2011. godini.
Na inicijativu samih poklonika, Pravoslavno dušebrižništvo MO BiH je formiralo Odbor i podržalo aktivnost okupljanja pravoslavnih hadžija, sa namjerom da ova aktivnost postane tradicionalna, te da se svake godine iznova okupljaju braća i sestre, koji su zajednički hodili stopama Gospoda i Spasa našeg Isusa Hrista.

Po završenom bogosluženju, poklonici su imali jedinstvenu priliku da celivaju čestice moštiju svetitelja i svetiteljki, koji se čuvaju u Staroj crkvi, a potom je otac Vanja Jovanović, starješina sarajevske Stare crkve, okupljene upoznao sa istorijom i značajem ove bogomolje, te ih proveo kroz postavku muzeja u kojem se čuvaju veoma vrijedne i značajne ikone, kao i druge bogoslužbene utvari.

Okupljenima se za trpezom ljubavi obratio jerej Slađan Vlajić, nastojatelj Pravoslavnog dušebrižništva, koji je ''izrazio svoju zahvalnost svima koji su se odazvali pozivu za okupljanje hadžija i u ovim teškim vremenima inicirali aktivnost koja će prerasti u tradiciju, a na kojoj će se okupljati oni vojnici koji su hodili u Svetu Zemlju i koji su imali tu čast da se mole na svetim mjestima u Jerusalimu, Judeji i Galileji, kao i na ostalim svetim mjestima iz tog podneblja''.

Otac Slađan je takođe istakao da ''sami poklonici-hadžije pored te časti imaju i obavezu da budu primjer ostalim svojim kolegama, braći i sestrama koji nose uniformu OS BiH, da djelujući u skladu sa Božijim zapovijestima utiču na izgrađivanje međuljudskog poštovanja i uvažavanja, te da kod njih raspiruju žar vjere, čije iskre treba da rasplamsaju živu vatru u životima pravoslavnih vjernika''.
Na kraju su usvojeni i konstruktivni predlozi i preduzeti koraci ka formiranju Odbora, koji će biti nosilac planiranja i realizacije ove aktivnosti u sledećoj godini.

Pravoslavno dušebrižništvo MO BiH