Ured pravoslavnog dušebrižništva

Pokloničko putovanje u manastir Hilandar

29.5.2012

Po već ustaljenoj tradiciji, Pravoslavno dušebrižništvo organizovalo je pokloničko putovanje na Svetu Goru za pripadnike MO i OS BiH od 21 do 25. 05. 2012. godine.

Po već ustaljenoj tradiciji, Pravoslavno dušebrižništvo organizovalo je pokloničko putovanje na Svetu Goru za pripadnike MO i OS BiH od 21 do 25. 05. 2012. godine.

U sklopu tog nesvakidašnjeg duhovnog događaja, poklonici drevnim svetogorskim Svetinjama imali su priliku da upoznaju život manastira Hilandar, jednog od najstarijih i najznačajnijih na Svetoj Gori Atos. Poklonici iz ove grupe ( četrnaesta od početka organizovanja ovog pokloničkog putovanja) uzeli su učešće i u bogosluženjima u manastiru, koja su za shvatanje običnog čovjeka, jako neobična, i zahtijevaju mnogo volje, ljubavi i odricanja, koje monasi posjeduju. U okviru posjete Hilandaru, iskorišteno je vrijeme i za posjetu okolnih manastira: Svetog Vasilija, hilandarskog metoha na obali, i manastira Esfigmen. Poklonici su imali priliku da uživaju i u razgledanju hilandarske riznice, koja ima veliki broj eksponata od velike duhovne i materijalne vrijednosti za manastir i srpski narod.

Putovanje je nastavljeno ka unutrašnjosti Svete Gore, u Kareji, gdje je grupa boravila u skitu manastira Vatoped. U Kareji, ova grupa je posjetila i Protat, poklonila se jednoj od najstarijih čudotvornih ikona Presvete Bogorodice „Dostojno jest“, a kao kruna cijelog putovanja jeste posjeta Posnici Svetog Save, sa svim značajnim relikvijama koje sadrži, i koja je na sve poklonike ostavila jako dubok utisak.

U povratku, poklonici su obišli i groblje srpskih junaka iz Prvog svjetskog rata na Zejtinliku, gdje je vođa puta, jerej Mihail Gavrilović odslužio pomen. U Solunu su također posjetili i hram Svetog velikomučenika Dimitrija i poklonili se njegovim čudotvornim moštima.
U pokloničkom putovanju je učestvovalo 35 pripadnika OS BiH.

Info: Kancelarija pravoslavnog dušebrižništva