Ured pravoslavnog dušebrižništva

Bogosluženje u Maglaju

28.11.2012

Pravoslavna crkva proslavlja Svetog Nektarija Eginskog čudotvorca 22. novembra. Ovaj divni svetitelj novijeg vremena je veoma poštovan u Grčkoj pravoslavnoj crkvi, ali se njegov kult širi i kod nas zbog velikog broja čuda i iscjeljenja koja su se dogodila molitvama svetitelja.

Pravoslavna crkva proslavlja Svetog Nektarija Eginskog čudotvorca 22. novembra. Ovaj divni svetitelj novijeg vremena je veoma poštovan u Grčkoj pravoslavnoj crkvi, ali se njegov kult širi i kod nas zbog velikog broja čuda i iscjeljenja koja su se dogodila molitvama svetitelja. Za života i po smrti on je tvorio djela koja prevazilaze moć poimanja, iscjeljujući najteže bolesnike – od oboljelih od raka do paralizovanih i onih na samrti. Skriven od očiju ljudi za života, prezren i odbačen od zvanične crkve zbog kleveta lažne braće, ovaj svetitelj je dostigao blaženstvo krotkih i ništih duhom, trpljenjem spasavajući dušu svoju postao je veliko svetilo crkve.

22. novembra 2012. godine Sv. Nektarije je proslavljen i u Maglaju, gdje se mnoštvo naroda i sveštenstva okupilo oko nadležnog episkopa zvorničko–tuzlanskog Gospodina Vasilija na Arhijerejskoj Liturgiji. Vjernici su imali priliku da se poklone čestici moštiju Svetog Nektarija, a svi oni koji žele da se pomole pred ovom svetinjom, mogu to učiniti do kraja decembra, u maglajskoj crkvi, u kojoj se od ranije čuva i djelić odežde Sv. Nektarija. Inače ova crkva je posvećena Sv. Proroku Iliji, ali od prije nekoliko godina, kao svoju slavu proslavlja i Sv. Nektarija Eginskog.

U ovom duhovnom slavlju uzeli su učešće i nastojatelj Pravoslavnog dušebrižništva jerej Slađan Vlajić, brigadni sveštenik KL jerej Mihail Gavrilović, kao i jedan broj pravoslavnih pripadnika OS BiH.

Info – Pravoslavno dušebrižništvo