Ured pravoslavnog dušebrižništva

Studijsko-pokloničko putovanje „Vaskrs u svetoj zemlji“

14.4.2010

По благослову Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Господина Г. Василија, Православно душебрижништво МО БиХ је у периоду од 24.03. до 08.04.2010. године реализовало студијско-поклоничко путовање ''Васкрс у Светој земљи''.

По благослову Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Господина Г. Василија, Православно душебрижништво МО БиХ је у периоду од 24.03. до 08.04.2010. године реализовало студијско-поклоничко путовање ''Васкрс у Светој земљи''.
Делегацију која је представљала институције одбране БиХ, предводио је јереј Слађан Влајић, настојатељ Православног душебрижништва МО БиХ.
Делегацију су сачињавали војни свештеници из МО и ОС БиХ, јереји Александар Црногорац, Милорад Милинковић, Иван Савиновић и јеромонах Лазар (Лазаревић).
Организатор овог драгоцјеног и веома душекорисног путовања је ''Доброчинство'' - поклоничка агенције СПЦ, чији су представници, на челу са господином Драганом Вукићем, на јединствен начин омогућили свим учесницима пута да доживљај светих мјеста утисну у своју душу за сва времена.

Током двонедељног боравка у Светој земљи, ходећи предјелима у којима је Христос проповиједао живо Јеванђеље, војни свештеници су обишли и поклонили се најсветијим хришћанским мјестима, те молитвено поменули све припаднике МО и ОС БиХ.
Храм Христовог Рођења у Витлејему, храм Христовог Васкрсења у Јерусалиму (са гробом, плочом миропомазања и мјестом распећа Христовог), Храм Богородичиног гроба у Гетсиманском врту, сала Тајне вечере на Сиону, мјеста Вазнесења и Преображења Христовог, ријека Јордан-мјесто Христовог крштења, Гора кушања, Јерихон, Назарет, Капернаум, Галилејско језеро, гора Хорив на Синају, манастири јудејске пустиње (Св. Саве Освећеног, Св. Теодосија, Св. Герасима, Св.Георгија Хозевита, Четрдесетнице), манастир Св.Катарине на Синају, манастири Часног Крста, Св. великомученика Георгија, Марије Магдалине, Ен Карем-родно мјесто Св.Јована Крститеља, Лазарев гроб у Витанији, Маслинска гора, само су нека од светих мјеста на којима се могао чути молитвени глас војних свештеника.

Посебен доживљај представља учешће у Литији од Витфаге до зидина Јерусалима, где су се поклоници, носећи палмине гранчице, подсјетили на свечани Христов улазак у Свети град, учешће у Литији на Велики петак, када се, са крстом у рукама и на рамену, страдалним путем стиже до Голготе, праћење обреда ''умивенија ногу'', када јерусалимски архијереј пере ноге својим свештеницима, по угледу на самог Исуса Христа, дочек Благодатног огња у Христовом гробу на Велику суботу, те учешће војних свештеника на богослужењима у храму Богородичиног гроба на Цвети, те богослужењима на Велики петак и Васкрс у храму Христовог Васкрсења, којима је началствовао Његова светост Патријарх јерусалимски господин Г. Теофил.

Благочестиви представници ''Доброчинства'' су организовали и пријем војних свештеника и других поклоника у Јерусалимској Патријаршији гдје је све срдачно дочекао и ''светом архијерејском десницом која прима Благодатни огањ'' благословио Патријарх јерусалимски.

Враћајући се са овог пута са утиском да живот после њега не може више бити исти, а да ће свако наредно читање Светог Писма бити ближе срцу и души, молимо се да сви наши вјерници дођу у прилику да и сами осјете благодат пута у крајеве одакле потиче и извире наша вјера!

О Васкрсу, 2010 љета Господњег

Настојатељ
јереј Слађан Влајић