Ured pravoslavnog dušebrižništva

Predavanje vojnih sveštenika na temu «Sveta liturgija»

17.6.2010

Predavanje za pravoslavie vjernike-pripadnike MO BiH, Zajedničkog štaba i Operativne komande OS BiH, održao je jerej Aleksandandar Crnogorac u Sabornoj Crkvi u Sarajevu, dana 15.06.2010.godine sa početkom u 12.00 časova.

У организации Канцеларије православног душебрижништва реализована су предавања на тему „Света Литургија", на којима су присуствовали православни вјерници-припадници Министарства одбране и Оружаних снага Босне и Херцеговине.
Наведена предавања су реализована у току Петровског поста у свим командама и
јединицама, према територијалној надлежности војних свештеника.

Предавање за православие вјернике-припаднике МО БиХ, Заједничког штаба и
Оперативне команде ОС БиХ, одржао је јереј Александандар Црногорац у Саборној Цркви у Сарајеву, дана 15.06.2010.године са почетком у 12.00 часова. Предавању је присуствовао велики број вјерника који су имали прилику да се упознају са практичним стварима које се тичу самог служења божанствене Литургије. Истакнут је и суштински значај ове Свете Таjне, која је тајна над тајнама и светиња над светињама. Описана је и сама ријеч литургија што значи служба, служење или јавно дјело гдје Богу приносимо и свијет и себе.

 

Послије једночасовног предавања и дискусије на ову тему, вјерници су прешли у Дом ОС БиХ, гдје су присуствовали пројекцији филма из ТВ-серијала Литургија, коју је издао Метох Манастира Острог из Београда.

Након анализе прегледаног филма и коментара на ову тему, све присутне је поздравио јереј Александар уз жељу да свакодневни живот вјерника постане непрекидна литургија гдје ћемо у љубави служити једни са другима и у благодарности узносити дарове своје Богу.