Ured pravoslavnog dušebrižništva

Pokloničko putovanje u Svetu Goru

13.8.2013

Shodno redovnom godišnjem Planu Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva, po drugi put ove godine pravoslavni vojnici koji rade u OS BiH imali su priliku otići na pokloničko putovanje u Svetu Goru.

Nakon braće koji rade u hercegovačkim kasarnama, ovaj put na poklonjenje su išli pravoslavni vojnici koji službuju u kasarnama u Dubravama, Bijeljini i Žepču.

Posle molitve za putovanje koja je održana u hramu Svetog velikomučenika kneza Lazara i svih Srpskih mučenika u kasarni ''Vojvoda Stepa Stepanović'' u Bijeljini, grupa od 30 vojnika – vjernika na čelu sa svojim vojnim sveštenikom, krenula je 06.08.2013.godine u posjetu monaškoj državi i poklonjenju njenim svetinjama. Prvo je posjećen manastir Hilandar, a poslije i sjedište Svete Gore – Kareja, skit Svetog Andreja, isposnica Svetog Save i kelija Paterica, a u povratku u gradu Solunu Srpsko vojničko groblje i hram Svetog velikomučenika Dimitrija.

Pored toga što su imali priliku da se duhovno obnove u ovim svetinjama i da celivaju mnoge svete mošti Božijih ugodnika, pravoslavni vojnici su mogli i da se podsjete i nauče mnogo toga iz veoma bogate i teške istorije Srpskog pravoslavnog naroda. Ono što je najvažinije jeste da su se u manastiru Hilandaru skoro svi poklonici ispovjedili i pričestili i da je jedan brat kršten vodom i Duhom i tako postao punopravni član Jedne Svete Saborne i Apostolske Crkve.

Blagodareći Bogu i Njegovim svetim ugodnicima putovanje je završeno 10.08.2013.godine, ali blagoslov i utisci sa njega ostaju neizbrisivi za svakoga ko je imao priliku napojiti se sa ovog izvora pravoslavne duhovnosti.