Ured pravoslavnog dušebrižništva

Pokloničko putovanje pravoslavnih vjernika iz OS BiH U Svetu Zemlju

26.11.2013

Sa ciljem da se pokloni svetim mjestima na kojima je Nebo dotaklo zemlju, mjestima kroz koja Bog jednom za svagda ulazi u istoriju uzvodeći čovjeka i svekoliku tvorevinu u vječnost, krenula je 7. novembra tridesetročlana grupa pravoslavnih vjernika koji su zaposleni u Oružanim snagama BiH, predvođeni brigadnim sveštenicima Danilom Borom i Mihailom Gavrilovićem, a u organizaciji pokloničke organizacije pri SPC - Dobročinstvo, na čelu sa gospodinom Draganom Vukićem i Jovanom Bosićem.

Posebnu radost poklonicima je pričinjavalo prisustvo jeromonaha Luke Babića, igumana manastira Karno. Grupa je na pokloničkom putovanju u Svetoj Zemlji boravila do 14. novembra 2013. godine.  

Riječi ponestaju pri susretu sa sveštenom ljepotom svetih mjesta, počev od mjesta susreta Arhangela Gavrila sa Marijom Djevom prilikom objave blage i radosne vijesti kod izvora u Nazaretu, mjesta susreta Marije Djeve i Jelisavete – En Karem,  koje je i rodno mjesto Jovana Krstitelja, mjesta Hristovog rođenja - Vitlejema, vodama krštenja rijeke Jordan, vodama krštenja Hristovog - Vitavara i krštenja prvih apostola- Jardenit, gore kušanja ponad Jerihonapa, preko Kapernauma u kome Gospod učini mnoga čudesa, Vitanije i groba odakle Gospod vaskrse četverodnevnog Lazara, do slavnoga grada Jerusalima sa Crkvom Groba Gospodnjeg i Vaskrsenja Hristovog, Crkvom Bogorodičinog groba, odakle je bilo Uspenje Presvete Bogorodice, gdje još počivaju pravedni Joakim i Ana, te pravedni Josif; preko Getsimanskog vrta i Maslinske gore, mjesta odakle se Spasitelj vaznio na Nebo, do Siona gdje Gornja soba čuva uspomenu na prvo lomljenje hljeba i uzdizanje vina –Tajnu večeru i silazak Svetog Duha na apostole u obliku plamenih jezičaka, mjesto rođenja Crkve Hristove. Susret sa svetom mistikom u manastiru Svetog Save Osvećenog, odakle potiče po tipiki uređenje monaškog života, s manastirom Svetog Georgija Hozevita, iznad koga se nalazi pećina u kojoj je živio Sveti prorok Ilija, s manastirom Svetog Gerasima, kao i susret sa svim svetinjama u Svetoj Zemlji plijeni svojom jednostavnošću i skromnošću. Bez obzira na velelepnost mnogih Crkava na ovim svetim mjestima sačuvana je ta prvobitna skromnost i jednostavnost da bi i sve nas koji dolazimo da se poklonimo svetinjama podsijetila na to da prilazimo sa smirenjem. Svetinje Svete Zemlje vas prosto pozivaju Hristovim pozivom u jevanđelsko Duhu da svi koji su umorni i obremenjeni priđu Njemu, koji jedini može dati odmora i pokoja duši.

Najjači utisak ostavlja Crkva Groba Gospodnjeg za vrijeme nedeljne Svete Liturgije. Ovaj hram sa svom svakodnevom svečanom vrevom od jutra do mraka i sam po sebi imajući veliki broj oltara raznih i različitih hrišćanskih zajednica bolno podsijeća na tragičnu podijeljenost hrišćana u vremenu, ali i sama činjenica da su svi pod jednom kupolom neodoljivo podsijeća da su mnogi stanovi u Domu Oca našega.
Ljubazno gostoprimstvo partijarha  jerusalimskog Teofila utisnulo je neizbrisiv pečat u sveukupnom doživljaju da smo dobrodošli u Dom Očev.

Kada nam je ovako dobro ovdje biti kako da ne poželimo da napravmo sjenicu na ovakvom mjestu.

Info- Ured pravoslavnog dušebrižništva