Ured pravoslavnog dušebrižništva

U hramu Svetog velikomučenika Prokopija služenje Svete Liturgije

21.2.2014

U hramu Svetog velikomučenika Prokopija u kasarni ''Dubrave'' kod Živinica, svaki četvrtak i crkveni praznik koji padne u radni dan već pet godina redovno se služi Sveta Liturgija.

Ovaj četvrtak, 20.02.2014. godine, bilo je posebno svečano, a povod za to je dolazak dragih gostiju i njihova nesebična ljubav prema ovom hramu, svim pravoslavnim vojnicima koji se mole u njemu i njihovom nadležnom vojnom svešteniku. Evharistijskom sabranju prisustvovali su sveštenici Nebojša Draškić paroh brčanski, Nikola Lukić paroh porebrički, Vaso Popović bataljonski sveštenik, Ivan Savinović brigadni sveštenik i oko 60 pravoslavnih vojnika koji službuju u ovoj kasarni.

Ovaj hram i njegovi vjernici dobili su od CO Brčko i nadležnog paroha o. Nebojše ikone velike duhovne i materijalne vrijednosti. Ikone su rad profesora i studenata Akademije za umjetnost i konzervaciju SPC-e, i dio su postavke koja je obišla Srbiju i inostranstvo, a povodom 1700 godina od Milanskog edikta. Rađene su raznim tehnikama i kopije su fresaka iz ranohrišćanskih katakombi i srednjovjekovnih manastira.

U ime vojnika i svoje lično, iskrenu zahvalnost na poklonu i ukazanoj ljubavi, uputio je o. Nebojši i CO Brčko nadležni vojni sveštenik Ivan Savinović. O. Nebojša uzvratio je riječima pouke naglasivši da su likovi svetih koji su izobraženi na ikonama poziv svima nama da se ugledamo na njihov život i sami da postanemo sveti. Posebno je istakao da je prijatno iznenađen ambijentom u ovome hramu, gdje vojnici aktivno učestvuju u bogosluženju pojanjem i čteciranjem. Nakon Svete Liturgije druženje je nastavljeno uz zakusku, koju povodom poklada vojnici svojim prilogom redovno pred svaki post pripremaju, a radost se nastavila uz pjesmu i harmoniku.

jerej Ivan Savinović

brigadni sveštenik 5.pbr