Ured pravoslavnog dušebrižništva

Proslava Krsne slave u kasarni “ Dubrave”

22.7.2014

Praznik svetog velikomučenika Prokopija svečano je obilјežen u kasarni "Dubrave", u hramu posvećenom ovom divnom ugodniku Božijem.

Proslava je počela kako i dolikuje - Svetom Liturgijom koju su služili glavni vojni sveštenik u OS BiH, jerej Nemanja Lakić i vojni sveštenici iz 5. pbr, jerej Ivan Savinović i protonamjesnik Vaso Popović. Prigodnom besjedom obratio se domaćin, brigadni sveštenik Ivan Savinović, koji je istakao da nije slučajno sveti velikomučenik Prokopije pokrovitelј ovog hrama, jer je i sam bio u vojničkoj profesiji. Međutim, zasjao je svjetlošću Hristovom, i Nјemu se upodobio, što je zadatak i svih nas. Dakle, nema prepreke ni za vojnike da budu Hristovi, samo ako to žele. A sveti Prokopije biće pomoćnik svakome na tom blagoslovenom putu Hristovom, ko mu se za pomoć obrati.


I sveti Prokopije imao je tipično vojnička iskušenja, pa je čak u jednom trenutku krenuo sa zadatkom da goni Crkvu Božiju. Ali, uz pomoć Gospoda kome pribjegavamo, izbjegao je zamke lukavoga, i pretrpio najstrašnije muke, kojima je potvrdio svoje opredjelјenje za vječnost. Svako od nas, draga braćo, ima slična iskušenja. Pod izgovorom naređenja i dužnosti gonimo Crkvu Božiju, odnosno braću svoju. I tu dolazimo do vrlo važnog momenta - da je naše prizvanje ne u ugledanju na sujetu lјudsku, ili isprazne običaje ovoga svijeta, nego na samoga Hrista, kojim smo se pričestili, i na ugodnike njegove, poput svetog velikomučenika Prokopija, koji je radije izabrao mučenja i struganja želјezom, nego da bude van Crkve, i neprijatelј Božiji. Ljubavlјu prema bližnjem pokazujemo i lјubav prema Bogu, i ta lјubav neka postane naše umovanje, naše disanje, naš život.

Uprkos tome što je proslava hramovne krsne slave u vremenu godišnjih odmora, prisustvovalo je preko 70 pravoslavnih pripadnika OS BiH, jer mnogi i sa odmora dođu da molitveno učestvuju u proslavi zaštitnika hrama u kasarni "Dubrave". Kao i svake godine, uz učešće svih pravoslavnih pripadnika OS BiH sa lokacije, organizovan je i svečani slavski ručak, koji je uslijedio nakon Svete Liturgije i lomlјenja krsnog kolača. Ove godine, krsni kolač i kolјivo pripremio je vod vojne policije, a za slјedeću godinu obavezali su se pripadnici zračnih snaga. Proslava je nastavlјena i nakon ručka, uz pjesmu i harmoniku.

Ured pravoslavnog dušebrižništva