Ured pravoslavnog dušebrižništva

Pokloničko putovanje pravoslavnih vjernika pripadnika OS BiH svetogorskim manastirima

8.8.2014

Po planu rada Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva u MO i OS BiH, u periodu od 03. do 07. augusta 2014. godine, grupa od 25 pravoslavnih vojnika pripadnika Oružanih snaga BiH iz Rajlovca, sa svojim brigadnim sveštenikom jerejem Duškom Lalovićem krenula ja na pokloničko poklonjenje svetogorskim svetinjama.

Na samom početku putovanja grupa je posjetila manastir Dobrun i uzevši blagoslov ove drevne nemanjićke svetinje nastavili su svoje putovanje. Mnogima je ovo bilo prvo pokloničko putovanje ovim drevnim svetinjama i sa velikom željom i nestrpljivošću, svi su vrlo lako podnijeli teret višečasovnog putovanja.

U ranim jutarnjim časovima grupa od 25 pravoslavnih vojnika pripadnika Oružanih snaga BiH je stigla u pristanište Uranopolis. Trajektom su nastavili svoje putovanje do pristaništa Jovanjica. Došavši u manastir Hilandar i osjetivši ljubav i srdačnu dobrodošlicu hilandarskog bratstva, krenuli su u obilazak drevne svetinje. Posjetili su hram Vavedenja, Krst cara Dušana, Kulu kralja Milutina, Hilandarsku riznicu i Lozu Svetog Simeona. Ušavši u hram Vavedenja poklonili su se Hilandarskoj igumaniji, ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice i Paterici Sv. Save. Da su sa velikom ljubavlju krenuli na ovo pokloničko putovanje, pravoslavni vojnici su posvedočili na Svetom liturgijskom sabranju kada su pristupili u velikom broju Svetom pričešću. Primivši blagoslov nakon Svete Liturgije, krenuli smo iz manastira Hilandara u skit Sv. Andreja u Kareji.


Putovanje je nastavljeno od luke Jovanjica do pristaništa Dafni. U toku vožnje trajektom imali su priliku da vide nekolicinu svetogorskih manastira, ali najveći utisak ostaviož je ruski manastir Sv. Pantelejmona. U Kareji grupu je primio otac Nektarije, grčki monah i zahvaljujući našim pripadnicima koji su školovani u Grčkoj, i koji su dobri poznavaoci grčkog jezika imali su mogućnost da se upoznaju sa životom bratstva ovog svetog manastira.

Blagodareći mudrosti Svetog Save i Svetog Simeona, Kareja ima dvije velike svetinje srpskog naroda. Jedna od njih jeste Paterica u kojoj se sada nalazi otac Dositej Hilandarac, koji je pravoslavne vojnike, pripadnika Oružanih snaga BiH, primio sa velikom radošću i sa njim su proveli nekolicinu dozvoljenog vremena i saznali mnogo toga o ovoj svetinji i životu u njoj. Nakon posjete Paterici krenuli su u posjetu Posnici Svetog Save da upoznamo i velikog podvižnika po uzoru na Svete Oce, oca Nikodima, koji u Karejskoj posnici neumorno ispunjava propisana molitvena pravila koja je ostavio Sveti Sava. Nekolicinu dozvoljenog vremena nakon večernjeg bogosluženja u Posnici, posvetio im je otac Nikodim i nakon toga rastali su se u ljubavi.

U sredu primivši blagoslov Svetoandrejevske svetinje, grupa je krenula za Uranopolis. U poslepodnevnim časovima posjetili su srpsko vojničko groblje i hram Svetog Dimitrija u Solunu. Poslušavši predavanje čuvara vojničkog groblja Đorđa Mihajlovića i odsluživši pomene u spomen sobi grupa je krenula na poklonjenje čudotvornim moštima Svetog Dimitrija. Celivajući mošti Svetog Dimitrija i pomolivši se Bogu, krenuli su svojim domovima. Ispunjeni velikom duhovnom radošću što su imali mogućnost da posjete ove velike svetinje i da se napoje sa izvora žive duhovne vode, koje duhovno obnavlja čovjeka, poželeli su da se uvijek i što češće poklanjaju svetim mjesitima.

Kancelarija Pravoslavnog dušebrižništva

MO i OS BiH