Ured pravoslavnog dušebrižništva

Grupa od 43 pripadnika OS BiH pravoslavne vjeroispovijesti 18. septembra 2014. godine, išla je na pokloničko putovanje svetinjama Zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije.

26.9.2014

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva, Episkopa Bihaćko-petrovačkog G. G. Atanasija, predstavnika Srpske Pravoslavne Crkve pri Ministarstvu odbrane BiH, a po planu rada Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva u MO i OS BiH, u četvrtak, 18. septembra 2014. godine, grupa od 43 pripadnika OS BiH pravoslavne vjeroispovijesti sa lokacije Rajlovac, predvođeni brigadnim sveštenikom, jerejem Duškom Lalovićem, išla je na pokloničko putovanje svetinjama Zahumsko-hercegovačke i primorske eparhije.

Tom prilikom su pripadnici OS BiH posjetili Saborni hram (koji je u fazi obnove) i Eparhijski dvor u Mostaru. Srdačnu dobrodošlicu poželio im je otac Nebojša Radić, paroh mostarski i upoznao ih o duhovno-istorijskom značaju ovog hrama. Poklonici nisu propustili priliku da obiđu i stari mostarski most koji se nalazi u neposrednoj blizini hrama i dvora.

Nakon posjete Sabornom hramu u Mostaru, otišli su u manastir Žitomislić, gdje ih je monah Konstantin upoznao sa ovom drevnom svetinjom koja je u fazi duhovne i materijalne obnove. 

Prilikom posjete manastiru Tvrdoš dobrodošlicu im je poželio i blagoslov dao jeromonah Porfirije, koji nas je upoznao sa svetinjom, istorijatom i organizacijom bratstva i života u manastiru.


Nakon manastira Tvrdoš pripadnici OS su posjetili hercegovačku Gračanicu.

Na povratku u Sarajevo poklonici su posjetili i poklonili se žrtvama genocida na lokaciji „Korićka jama“.

Ured pravoslavnog dušebrižništva