Ured pravoslavnog dušebrižništva

Liturgijsko sabranje u Spomen-hramu bijeljinske kasarne

8.12.2014

Njegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Gospodin Hrizostom, 03. decembra 2014. godine, služio je prvu Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Spomen-hramu u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“.

Na dan praznika i uspomene Prepodobnog Grigorija Dekapolita, Njegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Gospodin Hrizostom, nakon petogodišnje obnove Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih, služio je prvu Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Spomen-hramu u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini, uz sasluženje jereja Nemanje Lakića, glavnog pravoslavnog sveštenika u Zajedničkom štabu OS BiH, jereja Mihaila Gavrilovića, vojnog sveštenika u Doboju, i đakona Bogdana Stjepanovića.

Ovom prilikom, u prvoj sedmici Božićnog posta, Preosvećeni episkop Hrizostom pričestio je, časnim i presvetim Tijelom i Krvlju Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista, pravoslavne hrišćane zaposlene u Centru javne bezbjednosti Bijeljina, Oružanim snagama BiH, Graničnoj policiji BiH i u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Bijeljina.

U svojoj besjedi, Vladika je sve prisutne podsjetio na novozavjetni događaj - susret i razgovor između Gospoda i rimskog kapetana u Kapernaumu:

„A kad uđe u Kapernaum, pristupi mu kapetan moleći ga i govoreći:

Gospode, sluga moj leži doma oduzet, i strašno se muči.

A Isus mu reče: Ja ću doći i iscijeliću ga.

I kapetan odgovori i reče: Gospode, nisam dostojan da pod krov moj uđeš, nego samo reci riječ, i ozdraviće sluga moj.

Jer i ja sam čovjek pod vlašću, i imam pod sobom vojnike, pa rečem jednome: idi, i ide: i drugome: dođi, i dođe; i slugi svome: učini to, i učini.

A kad ču Isus, zadivi se i reče onima što idu za njim: Zaista vam kažem: ni u Izrailju tolike vjere ne nađoh.“(Matej 8, 5-10)

Kroz pouku ove Arhijerejske besjede, Vladika je posavjetovao sva uniformisana lica, prisutna u Spomen-hramu, rekavši: „Gradimo u sebi vjeru u Boga, onakvu kakvu je imao ovaj kapetan rimske vojske - iskrenu i nepokolebljivu. Gradite i ljubav jedni prema drugima. Oficiri, čuvajte svoje podređene vojnike i brinete o njima, kao ovaj kapetan koji se borio da nađe lijeka za svog slugu“.  

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara u Bijeljini čuva uspomenu i molitveno sjećanje na sve poginule policajce, vojnike, vatrogasce i vojne ljekare, koji su postradali na dužnosti, kao i na sve ratne dobrovoljce Semberije i Podrinja iz oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine.

Info- Ured pravoslavnog dušebrižništva


4 FOTO GALERIJA