Ured pravoslavnog dušebrižništva

Pokloničko putovanje na Svetu Goru

23.7.2015

Pravoslavni pripadnici jedinica iz sastava Brigade VS i PVO OS BiH u periodu od 12-16. jula 2015. godine posjetili su Svetu Goru, srpsko vojničko groblje Zejtinlik u Solunu, kao i crkvu Svetog Dimitrija u istom gradu.

Nakon dolaska i smještaja u konak manastira Hilandar poklonici su mogli da obiđu manastirsku crkvu, kulu Svetog Save, knjižaru i dr. Poslije večernje službe i večere u manastirskoj trpezariji, vojnici su obišli krst cara Dušana, kulu kralja Milutina sa koje su vidjeli prelijepi vinograd manastira Hilandar, ali i manastir Svetog Vasilija na samoj obali mora.

Sutradan poslije Svete Liturgije na kojoj su se neki i pričestili, zatim zajedničkog ručka, poklonici su obišli manastirsku riznicu i biblioteku, te se uputili ka Kareji, drugoj odrednici na Svetoj Gori. U Kareji nakon smještaja u grčki manastir Svetog Andreja, posjećena je Posnica Svetog Save u kojoj je otac Nikodim, inače domaćin u ime Hilandara, ugostio pripadnike vojske i objasnio istorijsko-duhovni značaj Posnice.

Trećeg dana putovanja poklonici su otplovili sa Svete Gore, i zatim se autobusom uputili ka Solunu. Prva stanica u ovom gradu bila je srpsko vojničko groblje Zejtinlik, gdje su od strane novog domaćina i čuvara groblja vojnici upoznati sa brojem postradalih srpskih vojnika u Prvom svjetskom ratu i na Solunskom frontu. U kripti groblja, brigadni sveštenik jerej Dragan Šućur, koji je bio i vođa puta, odslužio je parastos za sve pravoslavne borce postradale u Prvom svjetskom ratu. Nakon vojničkog groblja vojnici su posjetili crkvu Svetog Dimitrija i grad Solun, nakon čega su krenuli put Banjaluke.

Iako je putovanje, zbog gužve na granicama i dužine puta bilo naporno, poklonici su bili oduševljeni, prije svega manastirom Hilandarom, ali i ostalim svetinjama koje su posjetili. Inače, svi poklonici iz ove grupe po prvi put su išli na Svetu Goru.

info-Kancelarija pravoslavnog dušebrižništva

4 FOTO GALERIJA