Ured pravoslavnog dušebrižništva

Sveti Varnava Hvostanski i Beočinski - krsna slava vojnih sveštenika u MO i OS BiH

15.11.2016

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćkopetrovački Atanasije je 12. novembra na praznik sv. kralja Milutina, Teoktista, Jelene i svetog Varnave, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu uz sasluženje vojnih sveštenika u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i parohijskih sveštenika Mitropolije dabrobosanske.
Proslavi Svetog Varnave, krsne slave vojnih sveštenika u MO i OS BiH, prisustvovali su gospodin Zoran Đerić, savjetnik u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, vojni ataše Republike Srbije kapetan fregate Saša Nikolić, gospoda generali, oficiri i civilna lica zaposlena u MO i OS BiH.

Preosvećeni vladika se zvanicama obratio prigodnom besjedom, u kojoj je naglasio da je sveti Varnava, ugodnik Božiji, čovjek iz našeg roda i da je bio ukrašen vrlinama, a naročito pastirskom vrlinom koja treba i jeste primjer i vojnim sveštenicima. Zadatak vojnih sveštenika je da duhovno vode i da molitveno zastupaju našu vojsku pred živim Bogom. Kakav pastir treba da budu, dao nam je najbolji primjer sam Gospod, naš Isus Hristos, svojom naukom, svojim životnim primjerom, svojim dobrovoljnim strdanjem za rod ljudski. Ovom primjeru slijedio je i sv. Varnava koji je „u miru u kojem se jedva disalo“ pretrpio velika i mnoga stradanja, zato što je imao čvrstu i nepokolebljivu vjeru i istinu u vaskrslog Gospoda našeg Isusa Hrista.

Obred lomljenja slavskog kolača Preosvećeni vladika je obavio sa komandantom 6. pbr brigadnim generalom Radovanom Ilićem u Banjaluci. Slavska trpeza ljubavi nastavljena je u restoranu „Kula“ u Istočnoj Ilidži.

4 FOTO GALERIJA