Ured pravoslavnog dušebrižništva

Delegacija Ministarstva odbrane BiH na 28. Međunarodnoj konferenciji rukovodilaca vjerske službe u vojsci

1.2.2017

Ceremonijom svečanog otvaranja, u ponedjeljak, 30. januara 2017. godine, počela je 28. Međunarodna konferencija rukovodilaca vjerske službe u vojsci, koju tradicionalno organizuje Komanda NATO-a u saradnji sa zemljom domaćinom, ove godine Ministarstvom odbrane Velike Britanije.

Planom rada konferencije, kroz prezentaciju predavača i učesnika, bit će obrađena tema: "Religija u sferi javnog života – Uloga i funkcija vojske''. U radu konferencije, ispred Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, učestvuju: nastojatelj Ureda pravoslavnog dušebrižništva, protojerej Milorad Milinković, savjetnik vojnog muftije, Muhamed Okić i savjetnik vojnog biskupa, don Josip Tadić. Na konferenciji učestvuju 82 predstavnika vjerske službe u vojsci iz 31 države svijeta.

Tokom boravka u Velikoj Britaniji, delegacija Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine iskoristit će priliku da sa pripadnicima vjerske službe u vojskama drugih zemalja razmijeni svoja dosadašnja iskustva u okviru zadate teme, ali i da prikupi nova saznanja korisna za djelovanje u budućem radu. Planom konferencije predviđeno je da ista bude zatvorena svečanom ceremonijom u četvrtak, 2. februara.