Ured pravoslavnog dušebrižništva

Pokloničko putovanje svetinjama Atinske arhiepiskopije

20.9.2017

Po blagoslovu episkopa Atanasija (Rakite), predstavnika Srpske pravoslavne crkve pri Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, a prema godišnjem planu Ureda pravoslavnog dušebrižništva, pripadnici MO i OS BiH iz reda srpskog naroda bili su na pokloničkom putovanju, na ostrvu Krf, Republika Grčka, u periodu od 06. do 14. septembra 2017. godine.

Tom prilikom, poklonili su se najvećoj svetinji grada Soluna, čudotvornim moštima svetog Dimitrija Solunskog, te su posjetili vojničko groblje Zejtinlik gdje je služen pomen hrabrim srpskim vojnicima. Na putu prema ostrvu Krf obišli su grad Kalambaka u čijem podnožju je šest pravoslavnih manastira koji se nalaze na meteorskim stijenama. Od šest manastira, obišli su manastir Svetog Stefana i manastir Veliki Meteor, uživajući u blagodati velikih svetinja.

Obišavši velike svetinje, poklonici su se uputili ka ostrvu Krf, ka morskoj luci grada Igumenica. Na samom početku četverodnevne posjete Krfu, poklonici su posjetili Guviju  – mjesto gdje se iskrcavala srpska vojska u vrijeme Prvog svjetskog rata. Istoga dana obišli su Srpsku kuću, koju su Krfljani darovali kao uspomenu na boravak Srba na ostrvu kao i mjesto Agios Mateos, gdje je bio logor Drinske divizije. Sljedećeg dana obišli su dvorac Aheleon, gdje je bila bolnica za oficirski kadar, kao i crkvu Svetog Spiridona Čudotvorca i manastir Paleokastricu. Narednih dana posjete, na ostrvu Krf prisustvovali su bogosluženju u crkvi sv. Spiridona, posjetili čuveno ostvro Vido, gdje se borila nadljudska bitka da se zaustavi umiranje ranjenih i iscrpljenih srpskih vojnika i gdje je podignut mauzolej sa kapelom i posmrtnim ostacima srpskih boraca sahranjenih na Krfu, i na kraju su obišli mističnu Plavu grobnicu. Na ostvru Vido služen je pomen palim srpskim junacima, a nakon pjesme ,,Tamo daleko“ položeno je cvijeće uz stihove Milutina Bojića ,,Plava grobnica“, nakon čega je i posjećena Plava grobnica i bačene jabuke u dubine Jonskog mora.

Poslije četvеrodnevnog boravka na Krfu, poklonici su se uputili u grad Kastoriju, prelijepi „bizantijski muzej na otvorenom“, uživajući u ljepotama čudesne bizantijske kulture. Završivši svoj obilazak grada Kastorije, posjetom manastiru Presvete Bogorodice Mavriotise krenulo se ka gradu Solunu.

Pokloničko putovanje organizirano je u saradnji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH i Pokloničke agencije Srpske pravoslavne crkve „Dobročinstvo“, na čelu sa direktorom Draganom Vukićem, koji je bio vođa pokloničkog putovanja i koji je svojom energijom, ljubavlju i velikim požrtvovanjem ovo putovanje učinio izuzetno lijepim i dušekorisnim.

Info – Ured pravoslavnog dušebrižništva

5 FOTO GALERIJA