Ured pravoslavnog dušebrižništva

Pokloničko putovanje Svetinjama Grčke

9.11.2018

Blagoslovom Episkopa bihaćko-petrovačkog G. Sergija, predstavnika Srpske pravoslavne crkve pri MO i OS BiH, a prema planu rada Ureda pravoslavnog dušebrižništva, pravoslavni vojni sveštenici u MO i OS BiH, bili su na studijskom pokloničkom putovanju Svetinjama Grčke od 26. oktobra do 1. novembra 2018. godine.

Putovanje je realizovano saradnjom Ureda pravoslavnog dušebrižništva i pokloničke agencije Srpske pravoslavne crkve ,,Dobročinstvo“.

Prvog dana pokloničkog putovanja posjetili su manastir Svetog Jovana Bogoslova u Surotiju, i tom prilikom se poklonili moštima Svetog Pajsija, kao i manastir Svete Anastasije. Sljedećeg dana na ostrvu Evija poklonili su se moštima Svetog Jovana Rusa, i učestvovali u Svetoj Liturgiji, pričestivši se Božanskim Tajnama. Nakon Svetog Pričešća, služen je akatist kod moštiju Svetog Jovana Rusa. Također, na ostrvu Evija, poklonili su se i moštima Prepodobnog Davida.

Tokom putovanja na ostrvu Egina posjetili su manastir Svetog Nektarija, poklonili se njegovim čudotvornim moštima, gdje je nakon poklonjenja hodočasnika, služen akatist pored svetiteljevog groba. Na Peloponezu posjetili su manastir Mega Spileon i tom prilikom se poklonili Ikoni Presvete Bogorodice koju je naslikao Sveti apostol Luka, gdje je služen akatist, dok su u Patri  posjetili Crkvu Svetog Andreja Prvozvanog, gdje su se poklonili moštima ovog divnog svetitelja. Posjetili su i manstir Panagia Sumela gdje se nalazi ikona Presvete Bogorodice, koju je također naslikao Sveti apostol Luka. Nakon poklonjenja ikoni, služen je akatist u ovom manastiru.

Poslednjeg dana ovog pokloničkog putovanja, u Solunu su posjetili Crkvu Svetog Dimitrija, gdje su se poklonili njegovim čudotvornim moštima, i Srpsko vojničko grolje na Zejtinliku, gdje je grupu hodočasnika očinski dočekao čuvar Zejtinlika Đorđe Mihajlović i održao historijski čas o nastanku i značaju srpskog vojničkog groblja u Solunu, nakon čega je služen pomen postradalim srpskim vojnicima.

Nakon parastosa, hodočasnici su krenuli svojim domovima, neizmjerno zahvalni i blagodarni Bogu, koji ih je udostojio ovako velike milosti i časti, koja ih je okrijepila i duhovno osnažila.

Info - Ured pravoslavnog dušebrižništva

11 FOTO GALERIJA