Ured pravoslavnog dušebrižništva

Obilježavanje 27. godišnjice formiranja Zrakoplovstva i protivzračne odbrane VRS

29.5.2019

Na aerodromu Mahovljani, u organizaciji Komande 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka OS BiH, 27. maja 2019. godine, obilježena je 27. godišnjica formiranja Zrakoplovstva i protivzračne odbrane Vojske Republike Srpske (VRS).

Pored pripadnika puka, koji baštine tradiciju VRS, obilježavanju su prisustvovali predstavnici Ministarstva rada i boračke zaštite, predstavnici grada Banjaluke i općine Laktaši, MUP-a RS, boračkih organizacija grada Banjaluke, Laktaša, mjesne boračke organizacije 7. odreda Specijalne brigade policije Prijedor, 5. odreda Specijalne brigade policije Doboj, porodice poginulih pripadnika, bivši i penzionisani pripadnici Zrakoplovstva VRS, kao i druge zvanice i gosti.

Nakon održanog parastosa, koji je služio brigadni sveštenik protonamjesnik Dragan Šućur, za sve poginule pripadnike Zrakoplovstva VRS, pristupilo se polaganju vijenaca i cvijeća na memorijalnom spomeniku na aerodromu Mahovljani, a potom se okupljenima obratio jedan od komandanata Zrakoplovstva i PZO VRS, penzionisani pukovnik Duško Četković. U svom obraćanju je istakao da je Zrakoplovstvo i PZO VRS dalo nemjerljiv doprinos u odbrani srpskog naroda, prvenstveno kroz veliki broj ostvarenih borbenih naleta avijacije, te veliki broj prevezenih ranjenika i materijalno-tehničkih sredstava. Pritom se ne smije zaboraviti na angažiranost svih ostalih jedinica koje su bile u sastavu zrakoplovstva. Tokom izvršenja ratnih zadataka 61 pripadnik je položio svoj život, a njihova žrtva ne smije biti zaboravljena, istakao je penzionisani pukovnik Duško Četković. 

Info - Brigadni sveštenik protonamjesnik Dragan Šućur


8 FOTO GALERIJA