Ured pravoslavnog dušebrižništva

POKLONIČKO PUTOVANJE PRIPADNIKA PRAVOSLAVNE VJEROISPOVJESTI U REPUBLIKU GRČKU I SVETU GORU ATONSKU

11.6.2019

Blagoslovom Episkopa bihaćko-petrovačkog G.Sergija, predstavnika Srpske Pravoslavne Crkve pri MO i OS BiH, a na osnovu godišnjeg plana rada Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva, od 01. do 05. juna 2019. godine, grupa od 25 pravoslavna pripadnika OS BiH sa lokacija kasarni u Rajlovcu, Butilama i Palama na čelu sa nadležnim brigadnim sveštenikom protonamjesnikom Duškom Lalovićem, krenula je na pokloničko putovanje u Republiku Grčku i poklonjenje Srpskoj carskoj lavri, manastiru Hilandaru.

Za veliki broj poklonika ovo je bilo  novo duhovno iskustvo, koje se upotpunilo Svetim pričešćem na Liturgiji koja se služila na praznik Svetih careva Konstantina i Jelene.

 

Pored manastira Hilandara poklonici su imali priliku da posjete i manastir Esfigmen, kao i dvije velike svetinje u gradu Solunu -  Srpsko vojničko groblje na Zejntilniku i hram Svetog velikomučenika Dimitrija.

 

Po svjedočanstvu učesnika, uprkos dugom i napornom putovanju, duhovna snaga kojom su napojeni na jednom od izvora Pravoslavne Srpske duhovnosti, od ogromnog je značaja u njihovom svakodnevnom životu, za pravilan odnos prema društvu i zajednici kojoj pripadaju.

 

Kancelarija pravoslavnog dušebrižništva

4 FOTO GALERIJA