Ured pravoslavnog dušebrižništva

Učešće delegacije MO i OS BiH na manifestaciji povodom jubileja Prvog svjetskog rata

10.9.2021

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koju je predvodio zamjenik ministra odbrane za upravljanje resursima Mirko Okolić, boravila je u periodu od 3. do 8. septembra u Republici Srbiji, Republici Grčkoj i Crnoj Gori.

Pored zamjenika Okolića delegaciju su činili generalmajor Gojko Knežević, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse, protojerej Milorad Milinković, nastojatelj Ureda pravoslavnog dušebrižništva, kapetan Slađan Grujić iz OK OS BiH te šef Kabineta zamjenika ministra Slaviša Stjepanović.

Delegacija je na svome putu posjetila jedne od najznačajnijih manastira u srpskoj historiji, prvi na putu je bio manastir Ravanica, te manastir Hilandar na Svetoj Gori Atonskoj. Uslijedila je posjeta gradu Solunu i hramu sv. Dimitrija. Starješina hrama je srdačno dočekao delegaciju i proveo je kroz kompleks crkve.

Na Srpskom vojničkom groblju u Solunu, delegaciju je dočekao gospodin Predrag Nedeljković koji ih je upoznao sa historijom gradnje komleksa i sjećanje na srpske vojnike koji su svoje živote položili na Solunskom frontu. Parastos za pokoj duša služio je protojerej Milorad Milinković, nastojatelj Ureda pravoslavnog dušebrižništva.

Delegacija je posjetila ostrvo Krf, gdje je na poziv Grčko-srpskog prijateljstva boravila na manifestaciji povodom jubileja Prvog svjetskog rata, i obišla Guviju, mjesto iskrcavanja srpske vojske. Na ostrvu Vido su posjetili plavu grobnicu, gdje je za preko 5000 preminulih srpskih vojnika koji su sahranjeni u more položen vijenac te služen parastos vojnicima iz Prvog svjetskog rata.

Tokom boravka u Crnoj Gori, delegacija je posjetila manastir Ostrog, gdje su se poklonili čudotvornim moštima sv. Vasilija Ostroškog.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,

8 FOTO GALERIJA