Ured pravoslavnog dušebrižništva

Posjeta delegacije Vjerske službe Vojske Srbije, MO i OS BiH

19.10.2022

U periodu od 11. do 14. oktobra, predstavnici Vjerske službe Vojske Srbije, protojerej potpukovnik Slađan Vlajić, glavni vojni sveštenik u Vojsci Srbije, protojerej kapetan I klase Đorđe Stojisavljević, vojni sveštenik u komandi za obuku, potpukovnik Saša Mijić, referent u odjeljenju za vjeru u Generalštabu Vojske Srbije i zastavnik I klase Radonja Vućić, pomoćnik glavnog vojnog sveštenika u Vojsci Srbije, boravili su u posjeti Vjerskoj službi MO i OS BiH.

Prvog dana posjete, delegaciju je dočekao i pozdravio u svojstvu domaćina, protojerej Milorad Milinković, nastojatelj Ureda pravoslavnog dušebrižništva, nakon čega su članovi delegacije imali radni sastanak sa Mirkom Okolićem, zamjenikom ministra odbrane za upravljanje resursima.

U narednim danima, delegacija je posjetila ZŠ OS, OK OS, brTP, GLB, gdje su ih srdačno dočekali, generalmajor Gojko Knežević, zamjenik načelnika ZŠ za resurse, brigadir Dušan Lužajić, načelnik odjeljenja za personal u OK OS BiH, pukovnik Teodor Janjić, načelnik štaba u brTP, brigadir Jasmin Čajić, komandant brTP i brigadir Boris Perišić, komandant GLB.

U brTP upriličena je prezentacije rada Vjerske službe Vojske Srbije i Vjerske službe u MO i OS BiH.

Prilikom boravka članovi delegacije posjetili su Sabornu i Staru Pravoslavnu Crkvu u Sarajevu, gdje su upoznati sa istorijskim i bogoslužbenim životom ovih Svetinja.

Blagodarni Gospodu na ovako divnom susretu, posjeta se završila zajedničkim Liturgijskim sabranjem, kojim je načalstvovao protojerej Đorđe Stojisavljević, u Hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Reljevu, povodom praznika Pokrova Presvete Bogorodice.

Posjeta je od izuzetnog značaja, jer su razmjenjena dosadašnja iskustva, koja u velikoj mjeri mogu doprinjeti unapređenju rada između dvije Vjerske službe.

Info – Ured pravoslavnog dušebrižništva

7 FOTO GALERIJA