Ured pravoslavnog dušebrižništva

Pokloničko putovanje pravoslavnih pripadnika OS BiH sa lokacije kasarna i aerodrom „Dubrave“ na Frušku goru

1.7.2024

Grupa od 38 pravoslavnih pripadnika OS BiH sa lokacije kasarna i aerodrom „Dubrave“ krenula je 25. juna 2024. godine na pokloničko putovanje u manastire Fruške gore (Republika Srbija) pod vođstvom brigadnog sveštenika 5.pješadijske brigade jereja Davora Arnauta.

Istog dana prisustvovali su Svetoj liturgiji u manastiru Kuveždin, koji je posvećen Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu. Nakon čega su posjetili manastir Beočin i poklonili se čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice Beočinske i moštima Svetog Varnave Hvostanskog. Zatim je uslijedila posjeta manastiru Jazak, gdje su se poklonili moštima Svetog cara Uroša.

Poslije posjete manastirima, grupa je otišla do Sremskih Karlovaca, veoma značajnog istorijskog središta Srpske crkve i naroda do Prvog svjetskog rata. Poklonici su prenoćili u konaku Manastira Svetog velikomučenika Dimitrija – Velika Remeta.

Drugi dan, poklonici su bili na Liturgiji u manastiru Velika Remeta. Nakon toga, krenulo se za manastir Krušedol, majku svih fruškogorskih manastira, gdje se nalaze grobovi mnogih znamenitih ličnosti iz naše istorije. Uslijedila je posjeta manastiru Grgetegu, u kojem mnogobrojno sestrinstvo svakodnevno učestvuje na punom krugu bogosluženja. Na kraju hodočasničkog puta, izvršena je posjeta manastiru Novo Hopovo, gdje su se vojnici poklonili moštima Svetog Teodora Tirona.

U popodnevnim časovima poklonici su se vratili sa putovanja spremniji za izvršenje svojih svakodnevnih zadataka, nadahnuti primjerom bogomolјne vojske Hristove, vrijednih monaha i monahinja, kao i primjerom predaka koji su nam ostavili predivne zadužbine.

Info -  Ured pravoslavnog dušebrižništva

3 FOTO GALERIJA