Ured pravoslavnog dušebrižništva

Proslava zaštitnika hrama i Krsne slave u Bijeljini

1.7.2010

Svečanost proslave Krsne slave VRS i 3.pešadijskog (Republika Srpska) puka i zaštitnika hrama i svih vojnika u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini, uveličana je spojem igre i pjesama jednog od najuspešnijih kulturno–umetničkih društava u Republici Srpskoj sa vojničkim sjećanjem na slavnu srpsku istoriju, srpske junake i mučenike iz prethodnih ratova.

Svečanost proslave Krsne slave VRS i 3.pešadijskog (Republika Srpska) puka i zaštitnika hrama i svih vojnika u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini, uveličana je spojem igre i pjesama jednog od najuspešnijih kulturno–umetničkih društava u Republici Srpskoj sa vojničkim sjećanjem na slavnu srpsku istoriju, srpske junake i mučenike iz prethodnih ratova.

Osvećenje i rezanje slavskog kolača obavio je Episkop zvorničko – tuzlanski Gospodin G. Vasilije, nakon čega je uslijedio bogat kulturno–umetnički program, u čijem su izvođenju učestvovali SKUD „Semberija“, hor „Sv. Georgije“ iz Bijeljine i Ruski ansambl „Derbenjevka“ iz Moskve.

Predvođeni Episkopom zvorničko tuzlanskim Gospodinom G. Vasilijem i sveštenstvom bijeljinskog namjesništva, proslavi Krsne slave i zaštitnika hrama u bijeljinskoj kasarni prisustvovalo je preko 500 gostiju, među kojima su svoje mjesto našli i zvaničnici Opštine Bijeljina, narodni poslanici u NS RS, predstavnici boračkih organizacija, veliki broj predstavnika bijeljinskih institucija i preduzeća, penzionisani generali, oficiri i podoficiri VRS sa područja Bijeljine, kao i mnogobrojni građani.

Sve goste je pozdravio komandant 3. pešadijskog bataljona, pukovnik Branko Studen, ističući da je Vidovdan „praznik pobjede srpskog naroda nad svojim osobinama, pobjede nad zlim snagama i impulsima u sebi, nad pojedinačnim i grupnim sebičnostima, ali i praznik putokaz svakog srpskog vojnika u OS BiH“.
Za organizaciju slavskog ručka i same svečanosti posebno su se istakli i kumovi Krsne slave, Zoran Pavlović i Snježana i Dragan Todorović iz Bijeljine.


NASTOJATELJ
jerej Slađan Vlajić