Ured pravoslavnog dušebrižništva

Zamjenik ministra odbrane u posjeti manastiru Hilandar

16.9.2010

U periodu od 06. do 10. septembra 2010. godine delegacija Ministastva odbrane BiH, koju je predvodio zamjenik ministra odbrane, gospodin Živko Marjanac, boravila je u Republici Grčkoj, obilazeći sveta mjesta vjere naše pravoslavne. Tokom ovog puta, delegacija je posjetila manastir Hilandar na Svetoj Gori, gdje je srdačno prihvaćena od strane bratstva i igumana hilandarskog.

U periodu od 06. do 10. septembra 2010. godine delegacija Ministastva odbrane BiH, koju je predvodio zamjenik ministra odbrane, gospodin Živko Marjanac, boravila je u Republici Grčkoj, obilazeći sveta mjesta vjere naše pravoslavne.
Tokom ovog puta, delegacija je posjetila manastir Hilandar na Svetoj Gori, gdje je srdačno prihvaćena od strane bratstva i igumana hilandarskog.

Moleći se pred čudotvornom ikonom Bogorodice Trojeručice, učestvujući na bogosluženjima i dijeleći obrok za zajedničkom monaškom trpezom, upoznajući se sa istorijskim, kulturnim i duhovnim bogatstvom ovog svetog mjesta, članovi delegacije mogli su nakratko da osjete blagodat boravka u ovom manastiru i da se sretnu sa tihim, mirnim i produhovljenim načinom molitvenog života, koji se uveliko razlikuje od užurbane, stresne svakodnevice, kojom smo okruženi u našim životima.

Ispraćeni iskrenim i dobrim željama za buduće dane, predstavnici srpskog naroda u sistemu odbrane BiH zamijenili su mirni, obnoviteljski ritam hilandarskog manastira, ljepotom i bogatstvom ruskog manastira Sv. Pantelejmona, gdje su imali priliku pokloniti se svetim moštima mnogobrojnih svetitelja.
Boravak u Grčkoj upotpunjen je obilaskom predivnih i tajanstvenih manastira Meteori, te posjetom Srpskom vojničkom groblju u Solunu - nezaobilaznoj tački na putu svakog Srbina koji prohodi jelinske zemlje.

Tokom povratka u Sarajevo, nastojatelj Pravoslavnog dušebrižništva u MO BiH, jerej Slađan Vlajić, organizovao je posjetu manastirima Manasija -zadužbina despota Stefana Lazarevića i Ravanica - zadužbina Kneza Lazara, gdje u predivnoj crkvi, izgrađenoj u stilu 'moravske škole', počivaju svete mošti velikog srpskog mučenika sa Kosova Polja.
Bila je to divna prilika da se predstavnici srpskih vojnika iz BiH poklone i cjelivaju mošti zaštitnika svojih vojnika, koji je ujedno i svetitelj kome je posvećena Krsna slava VRS i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka.

NASTOJATELJ
jerej Slađan Vlajić