Ured pravoslavnog dušebrižništva

Mitrovdanski molitveno-duhovni skup

10.11.2010

Dana 08.11.2010. godine, realizovan je jesenji (mitrovdanski) molitveno-duhovni skup za pravoslavne vjernike-pripadnike MO i OS BiH u eparhijama Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Dana 08.11.2010. godine, realizovan je jesenji (mitrovdanski) molitveno-duhovni skup za pravoslavne vjernike-pripadnike MO i OS BiH u eparhijama Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Bosne i Hercegovine.
U mitropoliji dabrobosanskoj ova aktivnost je održana služenjem svete Liturgije u hramu svetog Nikolaja u Reljevu. Svetu Liturgiju je služio brigadni sveštenik iz Brigade taktičke podrške jerej Milorad Milinković. Prisustvovalo je oko 180 pravoslavnih vjernika-pripadnika MO i OS BiH, sa područja Sarajeva. U prostorijama Crkvene opštine reljevske je upriličen i ručak za sve prisutne.

U eparhiji banjalučkoj, molitveno-duhovni skup za pravoslavne vjernike-pripadnike OS BiH održan je u manastiru Liplje. Svetu Liturgiju je služio iguman manastira, arhimandrit Teofan uz sasluženje vojnih sveštenika, jereja Dragana Šućura i jereja Aleksandra Crnogorca. Nakon svete Liturgije nastavljeno je druženje u porti manastira i pripremljen je ručak za oko 130 pravoslavnih vjernika iz ove eparhije.

U eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, molitveno-duhovni skup je realizovan u Doboju, za sve pravoslavne vjernike-pripadnike OS BiH sa područja ove eparhije.
Nakon svete Liturgije koju su služili vojni sveštenici u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice, uslijedila je trpeza i posluženje.

Molitveni skup je nastavljen uz sadržajno i poučno predavanje iz oblasti vjere i morala, koje je održao vojni sveštenik, jerej Ivan Savinović.
Istoga dana, u sklopu molitveno-duhovnog skupa, Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski G. Vasilije, izvršio je osvećenje pravoslavne ispovjedaonice i biblioteke pri kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ u Doboju.

Svim pravoslavnim vjernicima-pripadnicima OS BiH koji su smješteni u kasarni „Božan Šimović“ u Čapljini, te pripadnicima artiljerijskog bataljona iz Livča, Potoci kod Mostara, povodom proslave svetog velikomučenika Dimitrija – Mitrovdana, omogućeno je učešće na svetoj Liturgiji koja je služena u hramu Rođenja Presvete Bogorodice – Stara crkva u Mostaru. Molitveno-duhovni skup će biti realizovan u kasarni „Božan Šimović , dana 16.11.2010. godine, jer je praznik Obnovljenje hrama svetog velikomučenika georgija – Đurđic i krsna slava pravoslavne kapele u ovoj kasarni.

Kancelarija pravosslavnog dušebrižništva