Ured pravoslavnog dušebrižništva

Obnova vojne crkve Svetog velikomučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini

17.11.2010

U skladu sa duhovnim potrebama pripadnika 3.pješadijskog bataljona, pravoslavne vjeroispovijesti, započeta je ove godine sanacija i adaptacija pravoslavne crkve Svetog velikomučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini.

Stepa Stepanović“ u Bijeljini. U skladu sa duhovnim potrebama pripadnika 3.pješadijskog bataljona, pravoslavne vjeroispovijesti, započeta je ove godine sanacija i adaptacija pravoslavne crkve Svetog velikomučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Bijeljini.

U toku ove godine riješena su dva najveća problema: protok kapilarne vlage iz zemlje kroz temelje u zidove i prokišnjavanje krova.
U periodu od 01.02. do 01.03.2010.godine JP Direkcija za izgradnju i razvoj grada Bijeljine izvršila je uviđaj za izvođenje neophodnih građevinskih radova na uređenju crkve Sv. velikomučenika kneza Lazara i bez novčane naknade izradila sveobuhvatan stručni elaborat sanacije i adaptacije.

Blagodareći razumijevanju mnogih dobrotvora, obezbjeđena su novčana sredstva u visini od 7.839,34 KM za postavljanje naknadne horizontalne hidroizolacije mašinskim presjecanjem zidova. Injektiranjem rezova specijalnom cementnom polimernom masom i ugradnjom orginalnih HIO-master šina spriječeno je u potpunosti širenje kapilarne vlage. Ovi radovi su okončani još u maju ove godine.
Novčana sredstva za nabavku drvene građe, aluminijumske stolarije, kupovinu 150m2 bakarnog lima za pokrivanje krova crkve, tesarske i limarske radove obezbjedilo je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine.

Za vrijeme limarskih radova, 12.novembra, Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski Gospodin Vasilije posjetio je crkvu Svetog kneza Lazara sa namjerom da se uvjeri u kvalitet dosad izvedenih radova.
Dva velika krsta koja će biti postavljena na krov i zvonik crkve darovao je Radan Đokić, limar i jedan od vlasnika SZLR “Metalogradnja“ Bijeljina.

Živopis u crkvi radiće ikonopisci ikonografske radionice „Odigitrija“ Eparhije zvorničko-tuzlanske.

jerej Vaso J. Popović,
bataljonski sveštenik
3.pb / 5.pbr OS BiH