Ured pravoslavnog dušebrižništva

Zahvalnost Crkve pripadnicima OS BiH

31.12.2010

BIJELJINA, 22. DECEMBRA - Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski Gospodin Vasilije zahvalio je pripadnicima Oružanih snaga BiH za veliki trud i napore koje su uložili pomažući narodu Semberije i Podrinja ugroženom poplavama.

BIJELJINA, 22. DECEMBRA - Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko-tuzlanski Gospodin Vasilije zahvalio je pripadnicima Oružanih snaga BiH za veliki trud i napore koje su uložili pomažući narodu Semberije i Podrinja ugroženom poplavama.

"Pozvao sam pripadnike Oružanih snaga ovdje iz Bijeljine i komandnog kadra iz Sarajeva da zahvalim svima za veliki trud, koji su učinili u nevoljama koje su zadesile narod Podrinja i Semberije i da zablagodarim za mogućnost koja nam je pružena da u kasarni imamo prostor za humanitarnu pomoć koja pristiže i koju uz pomoć Oružanih snaga BiH dostavljamo svima kojima je potrebna", rekao je vladika Vasilije na prijemu za predstavnike OS BiH u sjedištu Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini.
On je posebnu zahvalnost izrazio predstavnicima Oružanih snaga za pomoć ljudima koji su ostali bez krova nad glavom i koji su sada smješteni u kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović".
"Svima zahvaljujem. Bože, daj da više ne bude ovakvih nesreća", rekao je vladika Vasilije.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Miladin Milojčić istakao je da je u zoni Semberije, gdje se dogodila katastrofa, anagažovan 3.pješadijski bataljon iz sastava 5.pješadijske brigade.
"Vladika je danas i Komandantu brigade i Komandantu bataljona, kao i jednom od najzaslužnijih oficira na terenu, dodijelio „zlatne gramate“ zbog požrtvovanosti u radu prilikom spasavanja ugroženog stanovništva", rekao je Milojčić.
On je dodao da vanredno stanje u vezi sa poplavama za pripadnike OS BiH još nije završeno, te da su angažovani i u Čapljini, Goraždu, Bileći, kao i u Bijeljini.
"Jedinice Oružanih snaga i dan danas rade u zoni klizišta opštine Kalinovik i očekujem da ćemo taj dio posla završiti u subotu", rekao je Milojčić.
General je podsjetio da su Oružane snage ovaj test imale i u junu u zoni Dervente, te da je "ispit uspješno položen"."To je jedna od misija Oružanih snaga BiH da pomažemo civilnim strukturama u slučaju katastrofa. Angažovanje naše inžinjerijske jedinice izuzetno je kada je u pitanju pomoć civilnom stanovništvu, koja je zajedno sa civilnim sredstvima pomagala ovdje u poplavama i na nasipu na Savi", rekao je Milojčić.

Ponovio je da civilne strukture mogu računati na resurse Oružanih snaga i to je, kako je rekao, najmanje što se kao doprinos Oružanih snaga može dati.

Prijem kod vladike Vasilija organizovan je u čast jedinice 3.pješadijskog bataljona Oružanih snaga BiH radi dobre saradnje Eparhije i Oružanih snaga BiH.
Eparhija zvorničko-tuzlanska organizovala je od prvog dana katastrofalnih poplava prikupljanje pomoći za stanovništvo u Semberiji i Podrinju, koju su parohijski sveštenici distribuirali zajedno sa Vojskom do ugroženih domaćinstava.
Pomoć se još skladišti u magacinskom prostoru kasarne i, prema riječima odgovornih u Oružanim snagama BiH, ova kasarna će i dalje biti na usluzi stanovništvu kako bi im se dostavilo sve ono što je najneophodnije.


Radi dobre saradnje, hrabrosti i požrtvovanosti koju je pokazala jedinica 3.pješadijskog bataljona na prijemu su uručena priznanja kapetanu 3.pješadijskog bataljona/5.pbr Oružanih snaga Aleksandru Novakoviću. Ovaj bataljon i kapetan Novaković odlikovani su jednim od visokih priznanja Eparhije zvorničko-tuzlanske SPC - Zlatnom episkopskom gramatom.
Komandant 5.pješadijske brigade general Senad Mašović dobio je danas od vladike Vasilija Kuran sa posvetom, a svaki vojnik dobio je po diptih-dvije ikone kao znak priznanja za rad i požrtvovanost.


Bataljonski sveštenik
jerej Vaso Popović