Ured pravoslavnog dušebrižništva

Sastanak vojnih sveštenika sa Vladikom Vasilijem

31.12.2010

Vladika zvorničko-tuzlanski Gospodin Vasilije služio je 23. decembra 2010. godine Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom-Spomen hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju.

Vladika zvorničko-tuzlanski Gospodin Vasilije služio je 23. decembra 2010. godine Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom-Spomen hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju.

Njegovom Preosveštenstvu sasluživali su pravoslavni vojni sveštenici u OS BiH.
„Tako da se svijetli svjetlost vaša pred ljudima da bi ljudi vidjevši vaša dobra djela slavili Oca našega koji je na nebesima. Slaviti Hrista Boga možemo ustima, ali ako ga ne slavimo djelima svojim, braćo i sestre, onda uzalud dižemo ruke nebu. Svako ljudsko biće koje je kršteno u ime Svete Trojice pozvano je da svojim životom svjedoči blagoga Hrista Gospoda. Od nas se traži da cijeloga sebe predamo Gospodu. Upravo zbog toga sastali smo se danas vi i mi, sluge Božijeg oltara, sveštenici koji su u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Vidite sa nama i našu blagočestivu vojsku i to je jedan novi znak u vremenima u kojima živimo. Služiti Bogu preko bližnjih velika je čast. Naša braća u Oružanim snagama su ti koji pored svojih obaveza kao oficiri i vojnici, slave Boga na nebesima. Oficirima, vojnicima i vojnim sveštenicima želim da uvijek budu svjedoci istine svetoga jevanđelja i da se nikada ne postidite Gospoda Boga i svetih Njegovih. Budite graditelji mira i svjetlost svijetu da bi svi koji gledaju u vas, pravoslavne Srbe, vidjeli kako se živi za istinu i pravdu Božiju. Vama braćo i sestre hvala što ste danas sa nama okupljeni oko Tijela i Krvi Hristove“, istakao je Vladika Vasilije i dodao:“Braćo i sestre, u crkvi svetih Petra i Pavla u Doboju, 27.decembra u 11 sati, služiće se parastos svim žrtvama koncentracionog logora Drugog svjetskog rata koji je postojao u Doboju. Mnogi danas zaboravljaju te svete i svijetle žrtve roda našega. Želim i Bogu se molim da rata nikada nigdje ne bude. Molim se Bogu da u Bosni i Hercegovini vlada trajni mir. Svima nama neka Gospod Bog pomogne da časno ispostimo božićnji post kako bismo radosno zapjevali u božićnje jutro:Slava Bogu na visinama a na zemlji mir, među ljudima dobra volja. Neka vas blagoslovi Svemogući Bog, Otac, Sin i Duh Sveti. Amin“.

Nakon Liturgije održan je sastanak, u kasarni ‘’Vojvoda Radomir Putnik’’na kome su razmatrani izvještaj o radu za 2010. godinu, nacrt Plana rada za 2011. godinu, te mnoge druge teme značajne за вјерски живот припадника ОС БиХ.
jerej Slađan Vlajić