Ured pravoslavnog dušebrižništva

Pripadnici Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda u posjeti Svetoj Zemlji

1.2.2011

Milošću Božijom, a sa blagoslovom nadležnog vojnog episkopa, Njegovog preosveštenstva gospodina Vasilija (Kačavende), grupa od 29 pravoslavnih vjernika- pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine boravila je u Svetoj Zemlji u periodu 16-24. janura 2011. godine.

Milošću Božijom, a sa blagoslovom nadležnog vojnog episkopa, Njegovog preosveštenstva gospodina Vasilija (Kačavende), grupa od 29 pravoslavnih vjernika- pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine boravila je u Svetoj Zemlji u periodu 16-24. janura 2011. godine.
Posjetu je u saradnji sa Kancelarijom pravoslavnog dušebrižništva u Ministarstvu odbrane BiH organizovala poklonička agencija SPC „Dobročinstvo“.
Predvođeni svojim dušebrižnicima u Vojsci, srpski oficiri, podoficiri i profesionalni vojnici ispisali su važnu stranicu istorije za cjelokupan rod srpski.
Nakon dvoipogodišnjeg rada u sistemu odbrane BiH i raznovrsnog spektra aktivnosti koje su realizovane, organizacija ovog putovanja predstavlja krunski rezultat djelovanja naše Crkve na stvaranju uslova za kvalitetniji i bogatiji vjerski život u Oružanim snagama BiH.
Ovim putovanjem otvorena su vrata svim Srbima koji nose uniformu i koji će naknadno da se upute ka izvorištu vjere naše pravoslavne, te je položen kamen temeljac za stvaranje tradicije organizacije pokloničkih putovanja u Svetu Zemlju.

Prvoga dana boravka u 'zemaljskoj domovini' Gospoda našeg Isusa Hrista, grupa je posjetila i poklonila se svetim mjestima na Gori Tavoru, Gori Blaženstva, u Tabhi, Kapernaumu, Kani Galilejskoj i Nazaretu.
Slušajući dijelove Jevanđelja, događaji iz ovozemaljkog života Spasitelja, povezani su sa stvarnim mjestima na kojima su se i odvijali i kojima su vjernici mogli da se poklone.
Na Krstovdan, poklonicima se ukazala rijetka prilika i mogućnost da se grupno pogruze u Svetoj rijeci Jordan u Vitavari, mjestu gde je Sv. Jovan Krstitelj vodom krstio Gospoda Isusa Hrista.
Podsjećanja radi, zbog blizine granice sa državom Jordan, Vitavara je tokom godine zatvorena za posjete i poklonička putovanja (kontrolišu je izraelske snage bezbjednosti) i samo se na Krstovdan i Veliki Utorak dozvoljava pristup rijeci, prije svega Patrijarhu Svetog grada Jeruslima i cijele Palestine, Sirije, obale Jordana, Kane, Galileje i Svetog Siona, radi tradicionalnog vodoosvećenja, kojem su ove godine prisustvovali i pravoslavni iz Bosne i Hercegovine. Ostatak dana, ispunili su obilasci Mrtvog mora i manastira Sv. Gerasima.
Poklonici su praznik Bogojavljenja započeli Liturgijom u manastiru Sv. proroka Jeliseja u Jerihonu, koju su zajedno sa igumanom služili i vojni sveštenici. Sveta Liturgija se odvijala na arapskom, grčkom i srpskom jeziku. Svi poklonici su se pričestili, a potom je uslijedilo osvećenje vode, pa prijem u igumanovim prostorijama, gde su poklopnici darivani ikonama. Osvježeni i duhovno i fizički, poklonici su se popeli na Goru Kušanja, odakle su vidjeli svijet onako kako ga je kušač nudio Sinu Božijem.

Nakon posjete Vitaniji i paljenja svijeća na Lazarevom grobu, vjernici su stigli u Sveti grad Jerusalim. Poklonjenje Hristovom grobu, obilazak ploče miropomazanja i Golgote u crkvi Vaskrsenja dalo je pečat cijelom danu, koji je uveselio i susret sa srpskim monahom, koji boravi u Svetoj Zemlji.
Praznik Jovanjdan je ovu blagočestivu grupu Srba zatekao u En Karemu, rodnom mjestu Preteče Gospodnjeg. Zajedno sa braćom Rusima i ostalim poklonicima predali su se molitvi i liturgijskom sabranju u ruskom manastiru. Prozbe, vozglasi i molitve su se i ovaj put čuli i na srpskom jeziku, a uslijedilo je pričešće i zajednička trpeza u kojima su svi uzeli učešće. Dan se završio u Svetom gradu Jerusalimu, gdje su pripadnici Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda hodili Stradalnim putem Gospodnjim.
Novi dan je donio obilazak Zida plača, posjetu Davidovom grobu i sali Tajne Večere. Potom je uslijedio prijem kod Patrijarha jerusalimskiog Gospodina G. Teofila III, koji je blagoslovio grupu, izrazivši radost zbog njihove posjete i nadu u skoro ponovno viđenje sa pravoslavnim vjernicima iz OS BiH. Dan je okončan poklonjenjem svetinjama na Maslinskoj Gori.
Ljepota, drevnost i postojanost manstira Sv. Save Osvećenog, manastira Sv.Teodosija, hrama u Polju Pastira i hrama Hristovog Rođenja u Vitlejemu, odnijela je poklonike u bezvremenost. Tom utisku, svakako je doprinijela srdačnost sa kojom su primljeni u svetinjama.
Poslednjeg dana boravka u Svetoj Zemlji, nakon Arhijerejske Liturgije u crkvi Vaskrsenja, uslijedio je obilazak Getsimanskog vrta i crkve Groba Bogorodičinog, te je grupa ostavila Jerusalim i pošla put Tel Aviva. U Lidi palestinskoj posjetili su manastir i kriptu Sv. Đorđa, jednog od najpoštovanijih svetitelja u cijelom pravoslavnom svijetu.
Duhovno okrepljeni i podstaknuti blagodaću i svetošću, svi učesnici ovog spasonosnog putovanja, kao preporođeni se vraćaju u svoje komande i jedinice u Oružanim snagama BiH. Vraćaju se da prenesu blagodat, koju su moleći se na pomenutim mjestima zadobili, te da budu vjesnici i graditelji mira, kako nam to nalaže misija koju nam je Gospod Isus Hristos u amanet ostavio.

Kancelarija pravoslavnog dušebrižništva
Nastojatelj
jerej Slađan Vlajić