Ured pravoslavnog dušebrižništva

Predavanja vojnih sveštenika na temu: „ Život po Jevanđelju“

4.4.2011

Pod okriljem Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva, u toku marta 2011. godine, realizovana su predavanja vojnih sveštenika, sa temom „Život po Jevanđelju.“

Pod okriljem Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva, u toku marta 2011. godine, realizovana su predavanja vojnih sveštenika, sa temom „Život po Jevanđelju.“ Ova aktivnost je ispraćenja sa velikom pažnjom od strane svih pravoslavnih vjernika-pripadnika MO i OS BiH. Vojni sveštenici su svojim usmenim izlaganjima predstavili našu vjeru u živoga Hrista po svim komandama i jedinicama, koje su u njihovoj teritorijalnoj i funkcionalnoj nadležnosti.

Predavanje u Domu OS BiH u Sarajevu i KOiD u Travniku, održao je sveštenik iz Ministarstva odbrane, jerej Aleksandar Crnogorac.

Brigadni sveštenik Danilo Boro, izložio je navedenu temu kao blagu i radosnu vijest o spasenju svijeta i čovjeka. Ova aktivnost je za pripadnike 4.pbr realizovana u biblioteci kasarne u Čapljini, a za pripadnike artiljerijskog bataljona iz Livača u Svetosavskom domu u Potocima.

Temu je kroz dinamične i veoma zanimljive sadržaje, predstavio i bataljonski sveštenik Siniša Šarenac. Pravoslavni vjernici-pripadnici OS BiH u kasarni Bileća, imali su priliku da saznaju zašto se nazivaju hrišćanima i kako svakodnevni život i obaveze potčiniti hrišćanskom načinu života. Na kraju izlaganja je prikazan film „Tvrđava“, koji na lijep način oslikava ono što znači život po Jevanđelju.

Ista aktivnost je realizovana i u Brigadi taktičke podrške, gdje je brigadni sveštenik Milorad Milinković, u najavljenim posjetama Butilama, Bugojnu, Rajlovcu i na Palama, izložio osnovne istine Pravoslavne vjere.

U banjalučkoj kasarni „Kozara", predavanje je održao brigadni sveštenik Borislav Đuričić.

Na teritoriji eparhije zvorničko-tuzlanske ovu temu su u gradovima: Tuzla, Bijeljina, Doboj i Žepča , izložili brigadni sveštenik Ivan Savinović i bataljonski sveštenik Vaso Popović.

Na svim lokacijama je bio prisutan veliki broj vjernika-vojnika. Oni su kroz ovakav pastirski rad svojih sveštenika bolje upoznali istine o svojoj vjeri i na pravi način ih doživjeli. Pored kvalitetnih diskusija o opštem smislu hrišćanskog života, obrađena su i mnoga pitanja iz oblasti teologije i društvene odgovornosti. Svi učesnici su izrazili veliko interesovanje za ovu aktivnost, kao i želju da se ona nastavi u budućnosti.


Ured pravoslavnog dušebrižništva