Ured pravoslavnog dušebrižništva

Obilazak Svete Gore i Grčke - 3. i 4. grupa

5.7.2011

Ovogodišnjim Planom rada Pravoslavnog dušebrižništva, predviđeno je da pripadnici MO i OS BiH u sedam navrata osjete blagodat Bogorodičinog vrta i gostoprimstvo hilandarskih i svetogorskih monaha. U drugoj polovini juna dvije grupe pravoslavnih vjernika pohodile su svetinje Svete Gore i Grčke.

Ovogodišnjim Planom rada Pravoslavnog dušebrižništva, predviđeno je da pripadnici MO i OS BiH u sedam navrata osjete blagodat Bogorodičinog vrta i gostoprimstvo hilandarskih i svetogorskih monaha.
U drugoj polovini juna dvije grupe pravoslavnih vjernika pohodile su svetinje Svete Gore i Grčke.

Treća grupa poklonika, koju su činili 31 pripadnik OK OS BiH, ZŠ OS BiH i MO BiH, predvođeni vojnim sveštenicima, jerejima Danilom Borom i Sinišom Šarencem, uspješno je okončala pomenuto pokloničko putovanje.

Petodnevni boravak na ovom putu obuhvatao je posjetu manastiru Hilandar, administrativnom sjedištu Svete Gore-Kareji, obilazak čudesnih manastira u središtu Grčke-Meteora, poklonjenje moštima Sv.Dimitrija (vojnika, hrišćanina, postradalog za vjeru Hristovu) u solunskom hramu istoimenog svetitelja i obilazak i poklonjenje precima, koji su svoje živote položili za oslobođenje domovine na solunskom frontu, a koji počivaju na savezničkom groblju iz prvog svjetskog rata u Solunu.

Jerej Borislav Đuričić je okupio grupu od 24 vjernika iz 6.pbr i na početku prve sedmice ovogodišnjeg petrovskog posta poveo ih na pomenuto pokloničko putovanje.

Ova grupa blagovjernih vojnika, koja službuje u Banja Luci, uspješno je obavila posjetu Svetoj Gori. Poslednja dva dana puta, izloženi nepredvidivim iskušenjima, učesnici putovanja u ovoj grupi bili su primorani da skrate putovanje i da se ranije vrate u Banja Luku, obišavši na povratku Zejtinlik, gdje su odslužili pomen i pomolili se za duše svojih hrabrih predaka-Solunaca.

Ovim je zaključen ciklus posjeta manastiru Hilandar ovog ljeta. Na jesen je predviđeno da još tri grupe srpskih vojnika iz BiH krenu put Svete Gore i Grčke.

I ovom prilikom blagodarimo na srdačnom i nesebičnom gosotprimstvu hilandarskog bratstva i Boga molimo da im podari izobilje milosti i blagodati, te da čuvaju i očuvaju sve svetinje koje su im povjerene, a za dobrobit cijelog srpskog roda.

Pravoslavno dušebrižništvo