Ured pravoslavnog dušebrižništva

Realizacija Druge međunarodne konferencije pravoslavnih vojnih sveštenika Bijeljina, 17 – 21. 10. 2011.

24.10.2011

Druga međunarodna konferencija pravoslavnih vojnih sveštenika, u organizaciji Ureda pravoslavnog dušebrižništva Ministarstva odbrane BiH, svečano je završena u Etno selu „ Stanišići“ - Bijeljina 20.10.2011. godine.

Druga međunarodna konferencija pravoslavnih vojnih sveštenika, u organizaciji Ureda pravoslavnog dušebrižništva Ministarstva odbrane BiH, svečano je završena u Etno selu „ Stanišići“ - Bijeljina 20.10.2011. godine. Ciljevi Konferencije, koja je brojala pedesetak učesnika, bili su razmjena iskustava i usaglašavanje stavova po važnim pitanjima za Pravoslavnu crkvu, te definisanje prakse kada je riječ o svešteničkoj službi u vojsci.

Drugi radni dan Konferencije, u srijedu 19. 10. 2011, održana su tri važna predavanja: stručni savjetnik nastojatelja Ureda pravoslavnog dušebrižništva jerej Aleksandar Crnogorac govorio je o svakodnevnim aktivnostima vojnog sveštenika sa aspekta rada u Oružanim snagama BiH; jerej Meletijos Kouraklis iz Grčke izlagao je na temu „Vojni sveštenik u mirovnim misijama: za ili protiv“; episkop lipljanski Jovan (Ćulibrk) govorio je o temi „Uloga sveštenika u postkonfliktnom periodu“, s posebnim osvrtom na ulogu mirovnih misija i značaju svešteničke službe u vojsci zemalja učesnica u misiji, nakon čega je uslijedila konstruktivna diskusija o temi.

Sva predavanja tokom Konferencije, kao i diskusija o temama predavanja, pokazala su važnost vjerske službe u vojsci. Učesnici su se složili da je ovo još jedan doprinos buđenju duhovnosti i uzajamnosti među ljudima. Zbog toga je ova uloga Ministarstva odbrane BiH i Pravoslavne crkve, koja se realizuje petodnevnim radom u Bijeljini, veoma značajna.

Pored radnog dijela, koji je ocjenjen kao veoma uspješan, gosti su se upoznali i sa kulturno-umjetničkom tradicijom ljudi koji žive na ovim prostorima. Upriličen je koncert u izvođenju Crkvenog hora „Sv. Georgije“, muzičkog etno sastava „Bisernica“, i SKUD-a „Dukat“ iz Bijeljine, a realizovan je i obilazak manastira: Dragaljevac, Tavna i Pet jezera.

Konferencija je završila sa radom 20.10.2011 i tom prilikom učesnicima se obratio general-major Dragan Vuković. On je istakao svoje stavove u vezi postojanja vjerske službe u vojsci, kao i na značaj ovakvih okupljanja u cilju unapređenja rada vjerskih službenika.
Gostima se na učešću zahvalio i nastojatelj Ureda pravoslavnog dušebrižništva jerej Slađan Vlajić i pri tom je naglasio kako su napravljeni pozitivni koraci po pitanju razvoja vjerske službe u Oružanim snagama BiH, te izrazio želju da se slični projekti nastave u budućnosti.

Ured pravoslavnog dušebrižništva MO BiH