Ured pravoslavnog dušebrižništva

Stazama svetitelja, Božijih ugodnika i slavnih predaka

26.9.2012

Delegacija Ministarstva odbrane BiH, koju je predvodio gospodin Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane, boravila je u periodu od 5. do 13. septembra u Republici Grčkoj i Crnoj Gori.

Delegacija Ministarstva odbrane BiH, koju je predvodio gospodin Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane, boravila je u periodu od 5. do 13. septembra u Republici Grčkoj i Crnoj Gori.
Članovi delegacije bili su general-pukovnik Miladin Milojčić, načelnik ZŠ OS BiH i pukovnik Duško Radić, te jerej Slađan Vlajić, nastojatelj Pravoslavnog dušebrižništva, koji je u tom periodu organizovao niz obilazaka i posjeta mjestima, veoma značajnim za duhovnu obnovu i jačanje nacionalne svijesti pravoslavnog, srpskog naroda.

Tokom posjete manastiru Hilandar na Svetoj Gori, članovi delegacije mogli su se upoznati sa monaškim načinom života i molitvom u jednom od najznačajnijih manastira koji pripada našem narodu i u kojem se molitva na srpskom jeziku ne prekida već više od 8 vijekova. Obilazak manstirskog zdanja i okolnog imanja, posjete manastirskom groblju i kosturnici, riznici, vinskom podrumu i drugim mjestima od neprocjenjive duhovne i istorijske vrijednosti, upotpunjeni su sastancima i razgovorima sa hilandarskim monasima, srdačnim prijemom kod igumana, oca Metodija, te prisustvovanjem cjelodnevnom krugu bogosluženja, koje je trajalo oko 6 časova, a u okviru kojeg su svi članovi delegacije pristupili Svetoj tajni ispovijesti i pričešća, te se poklonili i cjelivali i svete mošti i manastirke svetinje.
Uslijedila je posjeta gradu Solunu i Sveta Liturgija povodom praznika Mala Gospojina u hramu sv. Dimitrija, koju je sasluživao i otac Slađan. Starješina hrama je srdačno dočekao delegaciju i proveo je kroz kompleks crkve u kojoj je bio zatočen i mučenički postradao svetitelj, sv. Dimitrije, čije se mošti danas nalaze u istom hramu i koje su članovi delegacije cjelivali i poklonili im se.

Na Srpskom vojničkom groblju u Solunu, delegacija je položila vijenac u znak sjećanja na srpske vojnike koji su svoje živote položili na Solunskom frontu, boreći se za oslobođenje svoje otadžbine u Prvom svjetskom ratu. Parastos za pokoj hrabrim srpskim vojnicima služio je vojni sveštenik iz Soluna, jerej Marinos Paterakis, koji je, ganut veličanstvenošću podviga solunskih dobrovoljaca i ljubavlju srpskog naroda prema svojim precima, najavio skoru posjetu vojnika i oficira, pripadnika 3. Korpusa OS Grčke, u kojem službuje kao vojni sveštenik.
Na putu do svjetski poznatog odredišta, manastira Meteori, delegacija je obišla i neobični i prelijepi hram posvećen sv. Paraskevi i čudotvorni izvor, a koji se nalaze duboko u stijenama pored rijeke u dolini Tempi.
Posjeta manastiru Veliki Meteori i susret sa bivšim igumanom, ocem Atanasijem, osvjedočenim i dokazanim prijateljem srpskog naroda, probudio je mnštvo pozitivnih emocija i sjećanja na teška vremena po srpski rod, kada je otac Atanasije pokazao svu punoću neizmjerne i nesebične ljubavi pravoslavnog grčkog naroda prema bratskom mu stradajućem narodu na našim prostorima. Obilazeći manastirska zdanja i muzejske postavke, članovi delegacije mogli su se uvjeriti koliko se toga može postići vjerom i ljubavlju prema svom narodu i svojoj vojsci, koji su se kao i srpski, vijekovima borili za oslobođenje od ropstva i za, od Gospoda im darovanu, slobodu.
Ispraćenim blagoslovom i molitvenim pozdravima, delegacija se uputila prema ostrvu Krfu, na koje su stigli nakon devedesetominutne plovidbe trajektom iz mjesta Igumenica.
Trodnevni boravak na Krfu je donio niz sastanaka i susreta sa predstavnicima bratskog grčkog naroda i bratske Grčke crkve.

O značaju ovog ostrva za srpski narod teško je dodati nešto novo. Dovoljno je pomenuti ono što je kazano već više puta, a to je da se na sam pomen toga da ste Srbi i da ste na Krf došli da odate počast mučeničkoj Srpskoj vojsci, koja je prošla svu golgotu i stradanje, otvaraju sva vrata i svi vas primaju srdačno, sa poštovanjem i sa neizmjernom bratskom ljubavlju.
Obilazak muzeja Srpska kuća, plovidba vodama Jonskog mora do ostrva Vido, poznatim pod imenom Plava grobnica, polaganje cvijeća u mauzoleju na ostrvu Vido i molitveno sjećanje-pomen na hrabre pretke, koji je služio otac Slađan, te susret sa predstavnikom grada Krfa, zaduženim za ovo malo ostrvo, dotakli su dušu svakog od članova delegacije ponaosob. Na povratku sa ostrva Vido, kapetan broda je intonirao zvuke legendarne pjesme ''Tamo daleko'', ne ostavljajući ravnodušnim nikoga ko se zatekao na palubi broda.

Uslijedili su obilasci mjesta Guvija, gdje se na gradskoj plaži nalazi spomen-ploča, podignuta u sjećanje na dane iskrcavanje srpske vojske na Krf, posjete manastiru Paleokastrica, prijem u Krfskoj Mitropoliji, te obilasci Saborne i crkve sv. Spiridona, gdje su se članovi delegacije poklonili moštima sv. Teodore i sv. Spiridona.
Vraćajući se sa Krfa, uslijedio je cjelodnevni put kroz Albaniju, od krajnjeg juga do krajnjeg sjevera te zemlje, preko čijih su planina i gudura srpski vojnici u zimu 1915/1916 godine sa svojom vladom i svojim kraljem, tražili utočište u albanskim lukama Drač i Valona, odakle su savezničkim brodovima transportovani na Krf i druga bezbjedna mjesta.
Tokom boravka u Crnoj Gori, delegacija je posjetila manastir Dajbabe kod Podgorice i poklonila se moštima sv. Simeona Dajbabskog, a nakon toga je uslijedila posjeta manastiru Ostrog, poklonjenje čudotvornim moštima sv. Vasilija Ostroškog i srdačan prijem kod igumana, o.Pavla.

Na kraju, riječi zahvalnosti je potrebno uputiti bratskom narodu i Crkvi u Grčkoj, na čelu sa predstavnicima Vjerske službe u OS Grčke, koji su učinili sve da bi članovi pomenute delegacije na svim mjestima posjeta i obilazaka bili primljeni sa najvišim dostojanstvom i počastima, kao i predstavnicima i starješinama svih manastira i hramova koje je delegacija posjetila i u kojima se molila, te zablagodariti Gospodu koji je bdio nad putnicima tokom cijelog ovog dušekorisnog putovanja i pomoliti mu se za blagoslov ne bi li na ovaj put krenulo što više pravoslavnih Srba, kako iz OS BiH, tako i iz vjernog naroda uopšte.
Po Usekovanju, ljeta Gospodnjeg 2012-og.

Pravoslavno dušebrižništvo