Ured pravoslavnog dušebrižništva

Đurđevdanski molitveno-duhovni skup

19.5.2010

Служењем Свете Литургије, пригодним бесједама и свечаном трпезом војни свештеници су у храмовима СПЦ окупили и сабрали велики број православних вјерника-припадника ОС БиХ.

Служењем Свете Литургије, пригодним бесједама и свечаном трпезом војни свештеници су у храмовима СПЦ окупили и сабрали велики број православних вјерника-припадника ОС БиХ.
Поводом реализације планских активности Православног душебрижништва, дана 10. и 11. маја 2010. године организовани су прољетни (ђурђевдански) молитвено-духовни скупови.

 Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Господин Г. Василије је уз саслужење војних свештеника служио Архијерејску Литургију у храму св.великомуч. Прокопија у касарни „Дубраве“ код Тузле. Том приликом је поздравио окупљене војнике, поручивши им „да су они чувари мира и да као такви треба да се придржавају свих Божијих заповијести, те да братској љубави поучавају све око себе“.

 Такође им је рекао „да поучени искуством из сопствене прошлости, треба да доприносе успостављању мира свуда гдје их њихове мисије буду водиле“.
Након богослужбеног дијела, преосвећени владика се састао и са командантом 5.пбр, генералом Сенадом Машовићем, којом приликом су разговарали о унапређењу међуљудских и међурелигијских односа између свих припадника ОС БиХ.

 Молитвено сабрање за вјерујуће војнике у митрополији дабробосанској и епархији захумско-херцеговачкој предводили су јереј Александар Црногорац – у храму Преноса моштију св.Николаја у Рељеву, и јереј Синиша Шаренац – у манастиру Добрићево код Билеће.

 Припадници ОС БиХ са подручја бањалучке епархије, окупили су се у манастиру Липље код Теслића, гдје је богослужењем началствовао јереј Слађан Влајић, настојатељ Православног душебрижништва, који је присутне позвао „да остану одани својој вјери и да молећи Господа за милост и благодат опстану на путу који је једини истинит и исправан, и који води до спасења, правде и вјечности“.

 Сви учесници поменутих активности су се сложили о сврсисходности и душекорисности оваквих окупљања, те изразили жељу да се иста наставе и у будућности и да постану дио традиције православних вјерника у ОС БиХ.

Следећи молитвено-духовни скуп планиран је на јесен, око празника Митровдана.