Ured pravoslavnog dušebrižništva

Bogosluženja za pomen palim braniocima tokom otadžbinskih ratova

18.6.2010

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj, uz sasluženje pet sveštenika i jednog đakona Mitropolije dabrobosanske, u manastiru Svetog Velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, kod Sokoca, obilježen je 16. jun – Dan odbrane sarajevsko-romanijske regije.

Светом архијерејском литургијом, коју је служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Николај, уз саслужење пет свештеника и једног ђакона Митрополије дабробосанске, у манастиру Светог Великомученика Георгија на Равној Романији, код Сокоца, обиљежен је 16. јун – Дан одбране сарајевско-романијске регије.

Светој литургији је присуствовао велики број православних вјерника-припадника Минастарсва одбране и Оружаних снага Босне и Херцеговине, који су се постом припремали и причестили на овај свети дан. На светој архијерејској литургији су саслуживали и војни свештеници, јереј Александар Црногорац и јереј Милорад Милинковић.

На војничком спомен-гробљу у Сокоцу служен је парастос погинулим борцима. Вијенце и цвијеће су положиле бројне делегације из политичког и јавног живота Републике Српске, а међу њима и комадант Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, бригадир Рајко Кнежевић. Свечаном полагању вијенаца и светој архијерејској литургији присуствовао је и замјеник министра одбране БиХ, господин Живко Марјанац.
Митрополит Николај је своју бесједу, изговорену на народном збору у порти манастира на Равној Романији, посветио миру и другим хришћанским вриједностима.