Ured pravoslavnog dušebrižništva

Pokloničko putovanje na Svetu Goru

22.7.2013

Sa ciljem da se pokloni svetinjama Svete Gore, posle molitve u Spomen hramu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog Čudotvorca u kasarni „Bilećki borci“ dana 15. jula 2013. godine, grupa od 31-og pravoslavnog pripadnika OS BiH - uglavnom 4.pbr iz Čapljine i Bileće, je zajedno sa vojnim sveštenicima Danilom Borom i Sinišom Šarencem, krenula na pokloničko putovanje. Grupi se pridružio doskorašnji pomoćnik načelnika štaba za operacije i obuku 4. prb, a danas angažovan u ZŠ brigadir Branko Rašeta.

U organizaciji Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva pri MO BiH,  u periodu od 15. do 19. jula 2013. godine ova grupa poklonika obišla je na Svetoj Gori: Manastir Hilandar, Skit Svetog Andreja Prvozvanog, Isposnicu Svetog Save i Manastir Kutlumuš. Prisustvo bogosluženjima u ovim svetinjama, prije svega u Hilandaru, a posebno pričešće Svetim Darovima, je ono što jednom pokloničkom putovanju daje posebnu dimenziju i pravi smisao, ispunjujući poklonike novom snagom vjere.

Posle pohođenja Svete Gore Atonske krenulo se prema Solunu gdje su se poklonili moštima Svetog velikomučenika Dimitrija i Svete mučenice Anisije u  Crkvi Svetog Dimitrija te obišli Srpsko vojničko groblje – Zejtinlik. Čuvar Zejtinlika Đorđe Mihajlović, je onako kako to samo on umije, dočekao grupu objašnjavajući nastanak i istorijat vojničkog groblja, nakon čega je održan pomen svim poginulim srpskim borcima.

U povratku se iskoristila prilika da se svrati i u Nemanjićku Žiču, to prvo sjedište Srpske arhiepiskopije.

3 FOTO GALERIJA