Ured pravoslavnog dušebrižništva

Posjeta delegacije MO BiH svetinjama Republike Grčke i Crne Gore

12.9.2013

Delegacija Ministarstva odbrane BiH, koju je predvodio gospodin Mirko Okolić, zamjenik ministra odbrane, boravila je u periodu od 29. avgusta do 06. septembra u Republici Grčkoj i Crnoj Gori.

Članovi delegacije bili su general Dragan Vuković, komandant OK OS BiH, pukovnik Duško Radić, jerej Milorad Milinković, nastojatelj Pravoslavnog dušebrižništva, kao i Glavni sveštenik u OS BiH, jerej Mitar Mlađenović.

Delegacija je posjetila jedan od najznačajnijih manastira u srpskoj istoriji, od srednjovijekovlja do danas, manastir Hilandar na Svetoj Gori Atonskoj. Pored prisustva bogosluženjima, članovi delegacije su obilaskom riznica, biblioteke i drugih važnih mjesta na kojima se čuvaju artefakti duhovne i istorijske vrijednosti, bili upoznati sa razlogom što je Hilandar nazivan jedinim srpskim srednjovijekovnim univerzitetom. Takođe je bio upriličen i prijem kod igumana manastira, arhimandrita Metodija. U sklopu posjete Hilandaru, delegacija je obišla i hilandarski skit svetog Vasilija Novog, i obližnji manastir Esfigmen, koji se nalaze na samoj obali mori.

Iz svetog manastira Hilandara, delegacija MO BiH otputovala je u Kareju, administrativni centar Svete Gore. Tom prilikom, posjećen je skit sv. apostola Andreja, crkva Protata kao i Isposnica Svetog Save.

Uslijedila je posjeta gradu Solunu i hramu sv. Dimitrija. Starješina hrama je srdačno dočekao delegaciju i proveo je kroz kompleks crkve u kojoj je bio zatočen i mučenički postradao sv. Dimitrije, čije se mošti danas nalaze u istom hramu i koje su članovi delegacije cjelivali i poklonili im se.

Na Srpskom vojničkom groblju u Solunu, delegacija je položila vijenac u znak sjećanja na srpske vojnike koji su svoje živote položili na Solunskom frontu, boreći se za oslobođenje svoje Otadžbine u Prvom svjetskom ratu, a parastos za pokoj duša srpskih junaka na Zejtinliku služili su jereji Milorad Milinković i Mitar Mlađenović.

Delegacija je posjetila ostrvo Krf, gdje su se poklonili moštima sv. Spiridona Čudotvorca i sv. carice Teodore, i ostrvo Vido, na kom je takođe služen parastos srpskim vojnicima iz Prvog svjetskog rata.

Vraćajući se sa Krfa, uslijedio je cjelodnevni put kroz Albaniju, od krajnjeg juga do krajnjeg sjevera te zemlje, preko čijih su planina i gudura srpski vojnici u zimu 1915/1916 godine sa svojom vladom i svojim kraljem, tražili utočište u albanskim lukama Drač i Valona, odakle su savezničkim brodovima transportovani na Krf i druga bezbjedna mjesta.

Tokom boravka u Crnoj Gori, delegacija je posjetila manastir Ostrog, gdje su se poklonili čudotvornim moštima sv. Vasilija Ostroškog i gdje su imali srdačan prijem kod nastojatelja manastira, jeromonaha Sergija. Uslijedila je posjeta manastiru Pivi, gdje je delegaciju dočekao iguman manastira, o. Jeftimije.

O Usjekovanju, ljeta Gospodnjeg 2013-og.

3 FOTO GALERIJA